Реалізація гендерної політики на сучасному етапі розвитку сектору безпеки і оборони України: стан, проблеми, перспективи

НАЗАД
06 травня 2021 10:16

Нещодавно в Національній академії Держприкордонслужби України відбулась IІI Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація гендерної політики на сучасному етапі розвитку сектору безпеки і оборони України: стан, проблеми, перспективи».

Головною метою проведення конференції стало обговорення актуальної проблематики щодо імплементації Резолюції ООН №1325 «Жінки. Мир. Безпека», зокрема реалізації гендерної політики в освітньому процесі вищих військових навчальних закладів сектору безпеки та оборони. 

В онлайн-конференції, окрім Голови Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека, взяли участь урядова уповноважена з питань гендерної політики, заступниця Голови Комісії Ради Європи з питань ґендерної рівності Катерина Левченко, заступниця міністра внутрішніх справ України, голова правління громадської організації «Українська асоціація представниць правоохоронних органів» Катерина Павліченко, заступник керівника Служби Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Каплун, програмна координаторка ООН Жінки Галина Мещерякова, радниця з гендерних питань Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні Агата Шиманська, ректор Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького Олександр Луцький та помічниця з гендерних питань Голови Державної прикордонної служби України  Олеся Клименко.

Також на зв’язку з Національного академією під час проведення онлай-конференції перебували представники міжнародних (США, Великобританії, Швеції, Австрії, Швейцарії) та всеукраїнських, урядових та громадських організацій – ООН Жінки, Організація безпеки та співробітництва в Європі, Женевський центр з врядування у секторі безпеки, Консультативна Місія Європейського Союзу в Україні, Міжнародна асоціація жінок-поліцейських, Promundo, Української асоціації представниць правоохоронних органів, Інформаційного консультативного жіночого центру, Всеукраїнської організації ветеранів-прикордонників, представники Міністерства освіти і науки України, Служби Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, науковці Ягелонського університету (Краків, Республіка Польща), а також представники закладів вищої освіти України.

Змістовні доповіді на основі професійного досвіду іноземних учасників дозволили розглянути проблематику реалізації гендерної політики у різних проекціях. Зокрема доповідь експертині з питань прикордонної безпеки та управління кордонами Секретаріату ОБСЄ Інеси Ніколаєску ознайомила учасників з ефективними інструментами впровадження гендерної політики у прикордонну безпеку та управління на території ОБСЄ. Виконавча директорка Міжнародної асоціації жінок-поліцейських Джейн Таунслі розповіла про жінок у правоохоронних органах демократичного суспільства. Зацікавлення також викликала доповідь експерта організації Promundo про результати дослідження культури маскулінності в секторі безпеки України.

Учасники заходу також обговорили інтеграцію гендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони України на основі досвіду вітчизняних науковців та представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Інформативним та історично обґрунтованим став виступ першого заступника голови комітету Всеукраїнської організації ветеранів-прикордонників Сергія Треуса на тему – «Українки в українських національних військових формуваннях першої половини ХХ століття».

Варто зазначити, що захід був організований та проведений за підтримки Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, структури ООН Жінки в Україні та фінансової підтримки Швеції. Загалом в онлайн-конференції взяли участь більше 110 осіб. На основі обговорення проблематики підготовлено проект резолюції конференції, який містить конкретні думки та пропозиції учасників IІI Міжнародної науково-практичної конференції.  

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси