Пропускну здатність пунктів пропуску «Ужгород», «Лужанка», «Вилок» збільшать, «Велику Паладь» – добудують

НАЗАД
16 вересня 2022 15:32

Такі перспективи обговорили сьогодні офіційні делегації з боку України, Словацької Республіки та Угорщини.

Вранці в контрольно-пропускному пункті «Ужгород – Вишнє Нємецьке» керівництво Закарпатської ОВА зустрілося з делегацією Словацької Республіки.

Як зауважив перший заступник очільника області Мирослав Білецький, завдяки постійній комунікації та ефективній співпраці двох країн є порозуміння та готовність іти назустріч одне одному, аби найбільший пункт пропуску на українсько-словацькому кордоні працював злагоджено.

Ключовою темою для обговорення стала можливість збільшення пропускної здатності вантажної лінії.

За словами Мирослава Білецького, на формування кількакілометрових черг впливає, зокрема відсутність сканера у вантажному терміналі на словацькій стороні. Це ускладнює роботу митної служби та можливість оперативно перевіряти вміст транспортних засобів.

У жовтні та листопаді словацькі митники отримають два мобільні сканери. Це дозволить збільшити пропускну здатність пункту пропуску на 30%, тобто наблизитись до показника близько 200 вантажних авто, які перетинатимуть кордон за добу.

У зустрічі також узяли участь Олексій Гавель – перший заступник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України – начальник штабу, Руслан Цапюк – командир 94-го прикордонного загону, Растіслав Їлек – радник прем‘єр-міністра Словацької Республіки, Едуард Бураш – радник прем’єр-міністра Словацької Республіки з питань транскордонного співробітництва.

Згодом делегація на чолі з заступником міністра інфраструктури України Мустафою-Масі Наємом прибула до пункту пропуску «Лужанка – Берегшурань», що на кордоні з Угорщиною.

Угорську делегацію очолив Петер Кіш-Парціу – заступник державного секретаря, відповідального за регіональний та транскордонний економічний розвиток Міністерства завнішньої економіки та закордонних справ Угорщини. Генеральний консул Угорщини в Україні Бочкої Йозеф та радник державного секретаря міністерства інновації та технологій Сільвія Ерб ознайомилися з діяльністю пункту пропуску з метою розгляду можливості розвитку в частині переміщення великовагових вантажних транспортних засобів вагою до 20 тонн.

Також сторони відвідали ділянку автошляху, на якій планується облаштування пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош»

«Наші колеги погодились, що ми якимось чином будемо ділити наші видатки на ці історії, але я думаю, що тимчасовий пункт пропуску, у якому будуть пропускати лише пасажирів – це не проблема. Тут все є – чудова дорога і місце, де все можна обладнати», – зауважив Мустафа-Масі Наєм.

Зі свого боку Петер Кіш-Парціу додав: «Над проєктом ми працюємо вже давно і розбудували з угорського боку дорожню інфраструктуру, пізніше українська сторона також долучилася, тож, як бачите, гарне дорожнє полотно є і в один і в інший бік. Якщо є готова інфраструктура – вона має працювати. Відкриття цього пункту пропуску стане не лише шляхом між Україною та Угорщиною, це також буде додатковий шлях для України в Європу».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси