Прикордонники завершили тренування з охорони морських рубежів

НАЗАД
20 листопада 2012 09:48

Морська охорона Державної прикордонної служби України завершила підготовку до захисту суверенних прав держави в її економзоні.

З наближенням зимового періоду зростає ймовірність «традиційного браконьєрського» видобутку морських біоресурсів у виключній (морській) економічній зоні України. Таким промислом займаються як іноземні, так і вітчизняні рибалки. Кожного року порушники шукають все нові шляхи та методи для реалізації своїх намірів. Проте прикордонники постійно враховують це в організації та здійсненні протидії таким злочинним проявам.

Нещодавно закінчився тактичний збір спеціального угруповання різнорідних сил та засобів у Севастополі, тим самим Морська охорона Державної прикордонної служби України завершила підготовку до захисту суверенних прав держави в її економзоні.

У ході збору керівники Севастопольського, Керченського та Одеського загонів морської охорони, а також авіаційних підрозділів відпрацювали загальні погляди щодо вдосконалення тактики своїх дій. Було визначено можливі варіанти дій порушників нашого законодавства з урахуванням досвіду минулих років. При проведенні розрахунків щодо застосування кораблів особливу увагу учасників заходу було акцентовано на зростанні ролі прикордонної авіації за відстеженням ситуації в районах можливої протиправної діяльності. Офіцери оцінювали обстановку, вивчали чинники, які можуть вплинути на її подальший розвиток та самостійно приймали рішення.

«Командири тактичних груп та кораблів навчалися в прийнятті рішення на пошук та затримку суден-порушників. Ми детально розібрали усі цьогорічні випадки затримання порушників. Звернули увагу на своєчасне прийняття доцільних управлінських рішень, локалізацію можливих нестандартних ситуацій, пов’язаних з безпекою нашого персоналу», – зазначив начальник управління морської охорони Адміністрації Держприкордонслужби Микола Жибарєв, який брав участь у тренуваннях.

Більшість часу було приділено практичним та показовим заняттям, де представники різних органів Морської охорони могли вносити свої пропозиції та новації у вирішення поставлених завдань. Так, на рейді Балаклавської бухти при затримці судна-порушника виникла небезпека для життя та здоров’я членів оглядової групи. На допомогу їм прибув «морський прикордонний спецназ» – група силової підтримки, яка на ходу висадилася на судно та локалізувала конфлікт. У такий спосіб учасникам тренування було наочно продемонстровано порядок надання підтримки оглядовій групі корабля при спробі чинити їй опір.

Наразі підбиті підсумки та визначені завдання угруповання з протидії протиправній діяльності на наступний період.

Загалом, у цьому році в економзоні прикордонники виявили 5 суден-порушників. Три було видворено, а з інших двох затриманих - одне конфісковано на користь держави. Сума накладених штрафів сягнула майже 300 тисяч гривень.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси