Прикордонники взяли участь в онлайн-вебінарі НАТО

НАЗАД
21 червня 2024 11:50

Персонал Національної академії Держприкордонслужби долучився до онлайн-вебінару Oфісу гендерної радниці Міжнародного військового штабу НАТО на тему: «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктами та гендерні перспективи».

19 червня у світі відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію сексуального насильства в умовах конфліктів. Цей день був проголошений Генасамблеєю ООН у 2015 році, щоб привернути увагу до необхідності покласти край сексуальному насильству пов’язаному з конфліктами (СНПК). НАТО, зі свого боку, віддана боротьбі проти сексуального насильства в умовах конфліктів, вважає його суттєвою перешкодою для сталого миру. Відповідно до політичних зобов’язань самітів НАТО у Чикаго (2012 рік) та Уельсі (2014 рік), у 2015 році Альянсом було схвалено відповідні військові рекомендації щодо CRSV, оновлені у 2021 році.

В якості спікерів виступили журналістка, голова Кампанії Шрі-Ланки за мир і справедливість, дослідниця Південної Азії для Human Right Watch, яка задокументувала порушення прав людини в Шрі-Ланці та Непалі, засновниця та виконавчий директор All Survivors Project Чару Лата Хогг та Лотте Вермейдж, радниця Міжнародного інституту миру, старша експертка з питань сексуального насильства в умовах конфліктів та миротворчих операцій ООН Норвезької ради у справах біженців (NORCAP).

Спікерки вебінару обговорили актуальну для України в умовах війни проблематику жертв сексуального насильства пов’язаного з конфліктами, якими можуть бути люди будь-якої статі чи віку. Цей вид насильства в багатьох випадках є навмисною причиною для нападу на цивільне населення, будучи прямим порушенням або зловживання правами людини, а також використовується як навмисна тактика ведення війни або як частина широкомасштабного чи систематичного нападу на цивільне населення.

Доповідачі зосередили основну увагу на питаннях поняття сексуального насильства, пов’язаного з конфліктами, способах протидії йому, проведенні роботи з постраждалими, боротьбі з безкарністю щодо даної проблематики.

Окремо було розкрито мету проєкту «All survivors project», а саме підтримка зусиль з викорінення СНПК та посилення національних та міжнародних заходів проти нього, порушення мовчання та розвіювання міфів з даного питання.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси