Прикордонне відомство продовжує протидію корупції серед персоналу

НАЗАД
07 грудня 2015 16:19

У Державній прикордонній службі України продовжуються активні заходи, направлені на запобігання зловживанням серед персоналу. Неодноразово затримувалися військовослужбовці, які сприяли незаконному переміще

У Державній прикордонній службі України продовжуються активні заходи, направлені на запобігання зловживанням серед персоналу.

Неодноразово затримувалися військовослужбовці, які сприяли незаконному переміщенню осіб через державний кордон. Чергового не чистого на руку прикордонника затримали учора на Закарпатті. Спочатку спільно з членами громадського формування були затримані 3 громадян Шрі-Ланки та помічено двох осіб, які намагалися втекти. Чоловіків наздогнали та затримали. У ході перевірки з’ясувалося, що втікачі були громадянами України, один із них, до того ж виявився співробітником Держприкордонслужби. Вони, можливо, причетні до переправлення нелегалів та сприяли їх незаконній подорожі. Про даний інцидент проінформовано правоохоронні органи і до ЄРДР внесено інформацію за ч. 2 ст. 332 КК України за незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Також зважаючи на вимоги часу, суттєво посилено роботу підрозділів внутрішньої безпеки. Так, нещодавно офіцери ВВБ Держприкордонслужби  виявили кошти у розмірі однієї тисячі гривень які, ймовірно, отримані за прийняття неправомірного рішення, та мобільний телефон у військовослужбовця, який виконував обов’язки у прикордонному наряді в пункті пропуску «Зернове», що на Сумщині. Кошти та засіб зв’язку були знайдені під час проведення раптової перевірки. За даним фактом призначено службове розслідування. Наразі продовжується робота підрозділами забезпечення внутрішньої та власної безпеки щодо встановлення інших причетних осіб до можливої протиправної діяльності.  

Загалом з початку року підрозділами власної безпеки Держприкордонслужби було ініційовано 2142 розслідувань і перевірок. За їх результатами до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 2,7 тисячі військовослужбовців, до адмінвідповідальності – майже 500, звільнено – 43 особи, 171 – переміщено до інших місць служби, до Єдиного реєстру внесено відомості про 109 кримінальних правопорушень стосовно 123 військовослужбовців Держприкордонслужби.

Також у прикордонному відомстві продовжується робота щодо вдосконалення системи підготовки персоналу та роз’яснення норм антикорупційного законодавства.  Крім того з метою мотивації персоналу, який відмовився від отримання неправомірної вигоди та участі у протиправній діяльності, здійснюється заохочення  у вигляді подяк, грамот, грошової премії та зняття раніше накладених стягнень. Така система досить ефективна, про що свідчать  її результати.

Всього з початку року прикордонники зафіксували 266 випадків, під час яких громадяни намагалися шляхом дачі неправомірної винагороди «вирішити» власні питання, чи пропонували військовослужбовцям прикордонного відомства посприяти у протиправній діяльності на кордоні.

Чергову спробу за неправомірну винагороду «вирішити» питання зафіксували учора прикордонники Білгород-Дністровського загону. Ними в пункті пропуску «Старокозаче» під час здійснення прикордонного контролю була виявлена 41-річна громадянка України, яка вчинила адміністративне правопорушення. Під час складання процесуальних документів жінка запропонувала старшому прикордонних нарядів грошову винагороду у розмірі 200 гривень за непритягнення її до відповідальності. Від хабара співробітник Держприкордонслужби відмовився. Наразі факт пропонування неправомірної вигоди зафіксовано та направлено повідомлення про можливе скоєння злочину до Білгород-Дністровського ВП ГУНП України  в Одеській обл.

Зауважимо, що курс на подолання корупції в прикордонному відомстві залишається незмінний. Тому звертаємося до усіх громадян, не потрібно пропонувати кошти посадовими особами прикордонного відомства за прийняття неправомірних рішень, а у разі вимагання від вас хабара повідомляйте на телефон гарячої лінії служби «Довіра» за номером (044) 527-63-63.

 

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси