Представники Держприкордонслужби України взяли участь в Міжнародній конференції «Урядування в секторі безпеки і оборони»

НАЗАД
17 березня 2016 16:20

16 березня 2016 року представники Державної прикордонної служби України взяли участь у роботі другої Міжнародної конференції «Урядування в секто

16 березня 2016 року представники Державної прикордонної служби України взяли участь у роботі другої Міжнародної конференції «Урядування в секторі безпеки і оборони: Роль демократичних інституцій і кращі міжнародні практики». Вона проводилася Центром Разумкова спільно з Женевським Центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF) за підтримки Королівства Нідерландів.

Міжнародна конференція є першим публічним заходом у рамках спільного дворічного проекту, що має за мету аналіз сучасного стану сектору безпеки і оборони України, головних пріоритетів його реформування, сприяння розвитку демократичного урядування, цивільного контролю, підвищення рівня прозорості та підзвітності політики безпеки.

До дискусії були запрошені усі суб’єкти сектору безпеки і оборони України, науковці, міжнародні та вітчизняні експерти, представники міжнародних організацій.

Питання порядку денного Міжнародної конференції були максимально дотичними до діяльності Державної прикордонної служби України та розвитку служби в майбутньому.

Так, Голова Підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Народний депутат Ірина Фріз наголосила, що найближчим часом в Українському парламенті буде ініційоване питання  створення Міжнародної експертної групи з питань реформування оборонного сектору. Основним завданням групи буде проведення незалежного аналізу законодавчих ініціатив в секторі безпеки та оборони на їх функціональність, дієздатність та відповідність кращим міжнародним стандартам і практикам (НАТО), а також надання консультативної допомоги під час реформування сектору безпеки і оборони України. Ірина Фріз зазначила, що при формуванні Секретаріату ради буде розглянуто питання залучення до його складу представників Держприкордонслужби України.

Під час свого виступу Заступник Секретаря РНБО України Олександр Литвиненко наголосив на тому, що Президент України Петро Порошенко 16 березня 2016 року підписав Указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 березня 2016 року "Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України", одним із активних розробників якої була Державна прикордонна служба України.

Олександр Литвиненко наголосив, що відтепер прикордонне відомство України, у разі виникнення потреби та у періоди зростання загроз, посилюватиметься силами Національної гвардії та Збройних сил України та здійснюватиме не оборону державного кордону, а його надійну охорону.

Необхідно відмітити, що питання формування мережі ситуаційних центрів безпеки і оборони, на якому окремо зробив акцент заступник Секретаря РНБО, вже активно реалізується Держприкордонслужбою України.

Також усі учасники Конференції підтримали важливість максимального використання та залучення громадянського суспільства до процесу формування та реалізації державної політики з питань національної безпеки та здійснення ефективного цивільного контролю над реформуванням сектору безпеки і оборони.

Окремо в ході міжнародного заходу учасників було проінформовано про введення до складу апарату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Представника Уповноваженого з питань захисту прав військовослужбовців з метою здійснення ним як найповнішого захисту прав усіх військовослужбовців України.

Підводячи підсумки першого дня Конференції заступник Директора Женевського Центру демократичного контролю над збройними силами Філіп Флурі висловив запевнення в зацікавленості перспективного розвитку співробітництва з Державною прикордонною службою України.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси