Представники Держприкордонслужби взяли участь у науковій нараді в Інституті історії України НАН України

НАЗАД
26 лютого 2018 15:18

На минулому тижні в Інституті історії України Національної академії наук України, під головуванням директора Інституту академіка Національної академії наук України В. Смолія, відбулася наукова нарада з обговорення концепції наукового видання «Україна в Др

Наразі в Україні відбуваються процеси, пов’язані із відходженням від застарілих історичних концептів та формування україноцентрічної точки зору на певні історичні події, яка має замінити собою старі ідеологічні штампи, що зжили себе для України.

Так, на минулому тижні в Інституті історії України Національної академії наук України, під головуванням директора Інституту академіка Національної академії наук України В. Смолія, відбулася наукова нарада з обговорення концепції наукового видання «Україна в Другій світовій війні. Енциклопедія».

У заході також взяли участь представники Адміністрації Держприкордонслужби та Головного Експертно-криміналістичного центру відомства. Під час дискусії було обговорено алгоритм створення Енциклопедії, визначено оптимальні  підходи та критерії відбору наукових матеріалів. Структурно у проекті видання передбачено відобразити такі напрямки, як воєнні дії, соціальна сфера, еконономіка, культура, пам'ять про війну тощо. Проведення такого широкого спектру досліджень та об’єктивне викладення їх результатів потребує міждисциплінарного підходу та залучення експертів з різних галузей знань. Зокрема, напрямок «пам’ять про війну» передбачає дослідження, виявлених на місцях боїв часів Другої світової війни, документів військовослужбовців, із застосуванням методів та технічних засобів, які використовуються в технічній експертизі документів. За результатами таких досліджень вже здобуто великий досвід та напрацьовано певні дослідницькі методики, що дало змогу, у багатьох випадках, встановити імена прикордонників-українців, які загинули під час війни.

У нараді взяли участь провідні науковці Інституту історії України НАН України, представники наукового та професорсько-викладацького складу Національного університету оборони України імені Івана Черняховського,  провідних наукових установ України, Експертної служби МВС України, громадських організацій, фахівці музейної, архівної та видавничої справи.

За підсумками заходу було наголошено на важливості для організації та підготовки наукового видання «Україна в Другій світовій війні. Енциклопедія» наукової інформації з різних галузей знань, яка надходить від різних наукових установ, а також міністерств і відомств.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси