Представники Держприкордонслужби взяли участь у Міжнародній конференції «Система регіональної безпеки у Східній Європі

НАЗАД
15 листопада 2017 17:27

Представники Державної прикордонної служби України на запрошення Президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» взяли участь у Міжнародній конференції «Система регіональної безпеки у Східній Європі.

Учора представники Державної прикордонної служби України на запрошення Президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» взяли участь у Міжнародній конференції «Система регіональної безпеки у Східній Європі. Роль і формати залучення України», організованій за підтримки Представництва Кондрада Аденауера в Україні.

Метою Міжнародної конференції було обговорення безпекової ситуації в регіоні Східної Європи, факторів її дестабілізації та шляхів можливого врегулювання, ролі регіональних та міжнародних акторів, міжнародних організацій, а також місця і форматів залучення України до регіональної безпеки.

До широкої дискусії були запрошені представники провідних аналітичних центрів країн-членів ЄС, східноєвропейських держав, представники міжнародних організацій в Україні (ЄС, НАТО, ОБСЄ, ООН), дипломатичних місій іноземних країн, Верховної Ради України, Кабінет Міністрів України, Міністерства закордонних справ України, сектору безпеки і оборони України, а також українські фахівці, які опікуються питаннями регіональної безпеки та міжнародних відносин.

Під час відкриття Конференції з вітальною промовою виступила Голова Комітету із закордонних справ Верховної Ради України Ганна Гопко. Народний депутат зазначила, що за чотири роки російської агресії в Україні європейською Стороною ведеться дуже багато розмов щодо забезпечення регіональної безпеки, але рішучих дій нажаль не видно.

Учасники першої сесійної панелі «Система безпеки у Східній Європі. Метаморфози» погодилися, що більше ніж за останні три роки безпекова ситуація у Східній Європі та у Європі в цілому не покращилася та навіть має тенденції до поступового загострення. Експерти відзначили, що на місці зруйнованої системи колективної безпеки у Східній Європі утворився безпековий вакуум, не зважаючи на продовження зусиль ОБСЄ, ЄС, НАТО і навіть ООН.

Спікером для виступу на тему «Нелегальна міграція у Східній Європі та Україна» під час роботи другої панелі «Україна у Східній Європі. Безпековий аспект» було запрошено директора Департаменту організаційно-адміністративної роботи та аналітичного забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби Барана Л.

Під час доповіді Леонід Баран зазначив, що міграція, а особливо нелегальна її форма, є важливим чинником, що впливає на систему регіональної безпеки у Східній Європі (на прикладі міграційної кризи, наслідки якої й досі відчутні). Водночас було доведено до аудиторії, що міграційна ситуація в Україні, яка має майже 1 тис. 400 км кордону з Євросоюзом, не є загрозливою; Україна не є основною транзитною територією для мігрантів, які прямують до ЄС, через її географічне становище, а нелегальна міграція не стала вагомою проблемою для нашої держави. Директор Департаменту також наголосив, що діюча ефективна система упередження в’їзду в Україну потенційних мігрантів з країн ризику відчутно зменшує міграційний тиск на кордон з ЄС в цілому.

За результатами роботи Міжнародної конференції експерти висловили переконання, що Україна є провайдером безпеки для Східної Європи, ключовим компонентом і гравцем європейської безпеки, новою східноєвропейською опорою трансатлантичної безпеки та східним форпостом у стримуванні агресивної політики Російської Федерації.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси