Представники Держприкордонслужби взяли участь у дискусії «Жінка в реформованих та нереформованих органах правопорядку: проблема чи вирішення?»

НАЗАД
29 жовтня 2016 12:33

28 жовтня 2016 року представники Державної прикордонної служби України взяли участь у Панельній дискусії «Жінка в реформованих та нереформованих органах правопорядку: проблема чи вирішення?», організованій Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦП

28 жовтня 2016 року представники Державної прикордонної служби України взяли участь у Панельній дискусії «Жінка в реформованих та нереформованих органах правопорядку: проблема чи вирішення?», організованій Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД).

Метою заходу було обговорення реального стану справ щодо впровадження в правоохоронних органах України політики гендерної рівності, а також визначення можливого порядку координації зусиль органів державної влади, громадських організацій та експертного середовища в напрямку подолання горизонтальної та вертикальної ґендерної сегрегації у таких сферах традиційного домінування чоловіків як безпека, юстиція, охорона правопорядку.

Із привітальним словом організатора Панельної дискусії виступив Надзвичайний та Повноважний Посол, голова Наглядової ради МЦПД Віктор Маштабей. Свою увагу пан Посол акцентував на тому, що на сьогоднішній день питання гендерної рівності набуває пріоритетної уваги та нового виміру в Українському суспільстві, зокрема з огляду на євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України. Окрема роль в цьому контексті приділяється розгляду питання місця жінок в правоохоронних органах, що є особливо актуальним у процесі проведення реформ та модернізації України.

Народний депутат України Світлана Заліщук наголосила на тому, що за останні десятиріччя у світі досягнуто значного прогресу у просуванні принципів гендерної ідентичності та гендерної рівності, а також докладаються безпрецедентні зусилля щодо подолання гендерної дискримінації, що створює перепони на шляху забезпечення рівності в суспільстві. Водночас Україна лише розпочинає кроки на шляху реалізації політики рівних прав та можливостей, долаючи упереджене ставлення та ламаючи стереотипи. Народний депутат висловила готовність бути ініціатором законодавчих ініціатив та організатором їх втілення у життя, у випадку надходження пропозицій від представників правоохоронних органів України та усіх зацікавлених сторін.

Присутня на заході представник Державної прикордонної служби України Ольга Деркач у своєму виступі зазначила, що питання забезпечення гендерної рівності в правоохоронних відомствах України є надзвичайно актуальним в реаліях сьогодення, зокрема враховуючи необхідність проведення глибинної реформи сектору безпеки і оборони відповідно до стандартів НАТО. Також було наголошено на тому, що у Держприкордонслужбі України впроваджена та діє система реалізації державної політики рівних прав та можливостей чоловіків і жінок в умовах військової служби і правоохоронної діяльності.

Окремо увагу присутніх було акцентовано на заходах міжнародного співробітництва в контексті імплементації міжнародного досвіду забезпечення гендерної рівності та інтеграції гендерних аспектів у діяльність прикордонного відомства України. Зокрема, наголошувалося про участь Держприкордонслужби у роботі Платформи гендерної рівності проекту ОБСЄ «Програма жіночого лідерства та розширення прав і свобод жінок», в рамках якої буде розроблено спеціалізований курс он-лайн навчання щодо впровадження гендерної рівності в прикордонному відомстві, а також заходах з питань впровадження Національного плану дій України щодо імплементації Резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир та безпека», організованих Офісом зв’язку НАТО в Україні, та інших міжнародних форумах.

Як висновок учасників заходу було запевнено в тому, що Державна прикордонна служба України орієнтована на побудову «здорового» прикордонного середовища, яке в повній мірі повинно відображати українське суспільство з огляду на забезпечення принципу гендерної рівності.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси