Представники Держприкордонслужби долучилися до обговорення питань протидії сучасним гібридним загрозам

НАЗАД
02 жовтня 2018 11:07

Міжнародний захід був організований Консорціумом «Партнерство заради миру» у співробітництві з Міністерством закордонних справ Республіки Македонії, а також за безпосередньої підтримки НАТО.

Нещодавно делегація Державної прикордонної служби України взяла участь у Міжнародній конференції «Стабілізуючі ефекти євроатлантичної інтеграції. Співпраця з метою протидії гібридним загрозам», що проходила в м. Скоп’є, Македонія.

Міжнародний захід високого рівня був організований Консорціумом «Партнерство заради миру» у співробітництві з Міністерством закордонних справ Республіки Македонії, а також за безпосередньої підтримки НАТО.

Основною метою конференції було вивчення концептуального змісту гібридних загроз, обговорення процесу еволюції гібридних викликів системі регіональної безпеки, їх впливу на євроатлантичні інтеграційні процеси західнобалканських держав, а також проведення унікального регіонального порівняння безпекової ситуації та визначення пріоритетів на майбутнє.

Конференцію відкрив Національний координатор НАТО в Македонії Стево Пендаровскі, який зауважив, що гібридні загрози атакують найслабкіші сфери в державі – демократію, міжетнічні відносини та курс на інтеграцію в НАТО. Тому Розвиток вказаних трьох напрямів є стратегічним пріоритетом держави, а їх посилення послабить в свою чергу усі загрози, включаючи й гібридні.

З вступними промовами також виступили Віце-прем’єр-міністр – Міністр оборони Республіки Македонія Радміла Секеринська Янковська та Державний секретар Міністерства закордонних справ Віктор Дімовскі.

Асистент Генерального Секретаря НАТО з питань зростаючих викликів і загроз безпеці, пан Посол Антоніо Міссіролі наголосив на необхідності вивчення комплексної всеосяжної моделі багатовимірного характеру гібридних загроз, що передбачає використання наявних ресурсів та координацію дій між зацікавленими сторонами. Мішаель Гауль, керівник робочої групи вивчення зростаючих викликів і загроз безпеці Консорціуму «Партнерство заради миру» наголосив на важливості вивчення структури і змісту нових гібридних викликів безпеці з метою підвищення обізнаності та готовності протидіяти їм. Старший офіцер управління міжнародного співробітництва Держприкордонслужби Ольга Деркач ознайомила учасників із обстановкою в Азовському морі, де Російська Федерація створює напруження, що є своєрідним новим гібридним викликом прикордонній безпеці України.

Міжнародна конференція надала можливість обмінятися думками та поділитися досвідом НАТО, країн Центральної та Східної Європи щодо існуючих практик протидії гібридним загрозам регіональної безпеки.

Представлений порівняльний аналіз держав-учасниць підвищить в майбутньому потенціал пошуку нових шляхів боротьби з існуючими викликами та надасть імпульс розвитку конструктивного співробітництва.

За результатами Конференції Держприкордонслужбі України було запропоновано долучитися до процесу опрацювання навчальної програми із протидії гібридним викликам і загрозам регіональної безпеки.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси