Посол США в Україні ознайомився з результатами реалізації проекту міжнародної технічної допомоги

НАЗАД
09 вересня 2013 14:21

15 червня Посол США в Україні Джон Теффт відвідав Одеський прикордонний загін. Візит високоповажного гостя до відділу прикордонної служби «Одеса» відбувся в рамках ознайомлення з резуль

15 червня Посол США в Україні Джон Теффт відвідав Одеський прикордонний загін.

Візит високоповажного гостя до відділу прикордонної служби «Одеса» відбувся в рамках ознайомлення з результатами реалізації проекту міжнародної технічної допомоги «Запобігання розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів» за програмою «Друга лінія захисту».              

Під час роботи пан Теффт відвідав місця встановлення системи радіаційного контролю «Янтар» в Одеському морському торгівельному порту та ознайомився з порядком дій особового складу Державної прикордонної служби України у разі спрацювання системи на джерела радіаційного випромінювання.

Наприкінці візиту Джон Теффт висловив своє враження професійними діями прикордонників, та зазначив, що між Урядом США та прикордонним відомством України склалися дуже добрі взаємовідносини.

Співпраця між прикордонним відомством України та Міністерством Енергетики США щодо запобігання незаконному розповсюдженню ядерних та інших радіоактивних матеріалів у пунктах пропуску розпочалась у 2005 році.

На сьогодні 41 пункт пропуску для перетину державного кордону облаштовані стаціонарними та мобільними комплексами для виявлення ядерних та радіоактивних матеріалів «Янтар». До кінця 2015 року передбачається встановити їх ще у 29 пунктах пропуску. В рамках проекту до органів охорони держкордону передано також 4 мобільних автоматизованих радіаційних комплекси. Відповідні зразки техніки також знаходяться й у відомчих навчальних закладах, на базі яких проводяться спеціалізовані тренінги. Там прикордонники отримують усі необхідні теоретичні й практичні навики для експлуатації систем радіаційного контролю.

Варто зазначити, що використання даного обладнання неодноразово вже давало позитивний результат. Так, у березні цього року в аеропорту «Сімферополь» відбулось спрацювання системи «Янтар» на вантаж, який намагались відправити у поштових коробках літаком до Києва. Контрольне замірювання встановило, що рівень гамма випромінювання вантажу в 60 разів перевищував допустиму норму. Під час ретельної перевірки виявилось, що замість заявлених відправником продуктів харчування  у пакунках були  20 кріплень оптичного прицілу до стрілецької зброї, які й створювали  радіаційний фон.  

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси