Попри спротив, прикордонники продовжать протидіяти браконьєрству

НАЗАД
08 квiтня 2020 13:33

Прикордонники продовжують протидію порушникам, які виходять в море та нехтують встановленими правилами, часто – щоб побраконьєрити.

Досвід показує, що заклик сидіти вдома, багато рибалок не почули і вирішили самоізолюватися на човнах у морі. Щоправда, виходять на воду нелегально та й мета у них – не прогулянка, а браконьєрський промисел. З початку карантинних заходів прикордонниками Бердянського загону виявлено 9 таких правопорушень. Лише днями у Бердянському районі Запорізької області співробітники Держприкодонслужби припинили незаконний вилов більше семи сотень азовських калканів. До відділів Національної поліції прикордонниками направлено 17 повідомлень за ст. 249 ККУ «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом». Сума нанесених збитків державі складає більше 560 тис. гривень. 

Загалом з початку року прикордонники Бердянського загону припинили 336 порушень правил прикордонного режиму, більша частина яких –порушення порядку зберігання та виходу маломірних суден в контрольованому прикордонному районі. Майже 4 десятки порушників притягувалися до адмінвідповідальності повторно. Винесено 31 постанову про заборону виходу у внутрішні води України маломірним плавзасобам. На браконьєрів, спійманих на гарячому та з уловом, прикордонники оформили 20 адмінпротоколів за порушення правил використання об’єктів тваринного світу. На цій ділянці прикордонники вилучили 89 незаконних знарядь лову, у тому числі 45 сіток загальною довжиною понад 5 кілометрів. Живу рибу, яка потрапила в тенета, серед якої були і осетрові види, прикордонники випускали в море.

Активна робота прикордонників з протидії браконьєрам, нерідко наштовхується на критику. Певні особи, в тому числі ті, що декларують свою діяльність як природоохоронну, намагаються звинувачувати співробітників Держприкордонслужби у зловживанні та перевищенні повноважень. Щодо цих наклепів інформуємо – прикордонники діють в межах наданих повноважень.  Закон України «Про Державну прикордонну службу України» покладає на відомство обов’язки контролю за дотриманням прикордонного режиму, за дотриманням встановленого порядку плавання, за збереженням природних ресурсів, додержанням правил промислової та іншої діяльності, охороною довкілля у районах несення служби. Для цього прикордонникам серед іншого надані права зупиняти та оглядати судна і плавзасоби, що ведуть промисел риби та інших водних живих ресурсів, зупиняти або припиняти рибний промисел, інші роботи у територіальному морі, прилеглій зоні, виключній (морській) економічній зоні та внутрішніх водах України в разі відсутності відповідного дозволу (погодження) або порушення правил їх проведення, установлених законодавством. Крім цього Кодекс України про Адміністративні правопорушення надає органам Держприкордонслужби повноваження складати протоколи про адміністративні правопорушення за порушення прави рибальства (передбачені статтею 85 цього Кодексу).

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси