Подвиги полеглих прикордонників за незалежність України закарбовані в пам’яті навіки

НАЗАД
23 серпня 2022 11:08

8 років тому східний кордон України був обпечений ворожим вогнем та зрошений кров'ю полеглих українських військових. Протистояння триває донині.

23 серпня 2014 року, в День Державного Прапору України, вранці ворог поблизу Лисичого, Амвросіївського району, колоною з 10 одиниць техніки проривався на територію України. Розпочалося бойове зіткнення підрозділів Збройних Сил України, територіальної оборони та Державної прикордонної служби України з озброєними ворогами.

Під час бою Микола Ніколенко та Олексій Васильченко мужньо та героїчно, пліч-о-пліч з побратимами, відбивали упертий натиск бойовиків. Завдяки рішучим діям бійців атаку ворога відбили та не допустили подальшого руху колони вглиб держави. Під час зіткнення українським бійцям вдалося знищити 2 КамАЗи бойовиків. На превеликий жаль четверо військовослужбовців отримали поранення. Двоє прикордонників загинули в бою.

Інспектор прикордонної служби - інструктор кінологічного відділення відділу прикордонної служби «Амвросіївка» старшина Микола Ніколенко, уродженець міста Амвросіївки Донецької області. У юному віці хлопець залишився круглим сиротою. Усе своє життя всього досягав самостійно. У 2006 році закінчив Амвросіївський професійний ліцей за спеціальністю «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водій автотранспортних засобів». Після строкової служби в ЗСУ, у вересні 2008-го Микола продовжив військову службу за контрактом у Донецькому прикордонному загоні.

Молодший інспектор прикордонної служби групи інспекторів прикордонної служби відділу прикордонної служби «Амвросіївка» молодший сержант Олексій Васильченко народився в селі Успенка Амвросіївського району Донецької області. Там пройшло його дитинство та юність. У 1999 році Олексій закінчив Успенківську загальноосвітню школу І–ІІІ ступенів. У листопаді 2000 року його призвали на строкову військову службу в Збройні Сили України. Військова служба припала юнакові до душі. У грудні 2012-го Олексій прийшов на військову службу за контрактом до лав Державної прикордонної служби України.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Указом Президента України від 08.09.2014 № 708/2014 молодший сержант Васильченко Олексій Леонідович та старшина Ніколенко Микола Леонідович нагороджені орденами «За мужність» III ступеня (посмертно).

Вічна Слава полеглим Героям!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси