Питання розробки проекту Стратегії протидії незаконній міграції обговорили у Держприкордонслужбі

НАЗАД
23 березня 2018 08:47

Міжвідомча нарада щодо обговорення питання розробки проекту Стратегії протидії незаконній міграції відбулася учора в Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Міжвідомча нарада щодо обговорення питання розробки проекту Стратегії протидії незаконній міграції відбулася учора в Адміністрації Державної прикордонної служби України.

До обговорення питання та узгодження позицій долучились представники Держприкордонслужби України, МВС України, Нацполіції, ДМС України, СБУ, Генпрокуратури України, Міжвідомчого науково-дослідного центру з проблем боротьби з організованою злочинністю при Раді національної безпеки і оборони України, Національної Академії внутрішніх справ України, Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), Консультативної місії ЄС в Україні. 

Проведення робочої зустрічі задля вирішення однієї з основних та суттєвих загроз, яка вже протягом багатьох років є проблемою не лише для України, але й для країн ЄС, Державна прикордонна служба ініціювала разом з Міжвідомчим науково-дослідним центром з проблем боротьби з організованою злочинністю при Раді національної безпеки і оборони України.

Необхідність у розробці комплексної програми незаконній міграції важливий крок у побудові потужної та ефективної системи протидії протиправній діяльності на державному кордоні України, та, в першу чергу, посилення заходів боротьби з транскордонною незаконною міграцією і підвищення рівня співпраці з відповідними установами країн ЄС.

Зокрема, у ході наради зазначалося, що завдяки своєму геополітичному розташуванню, Україна за минуле десятиліття стала не тільки транзитною зоною на шляху міграційних потоків в напрямку країн Західної Європи, але й поступово розглядається нелегальними мігрантами, як країна для тривалого перебування.

За останні три роки співробітниками Держприкордонслужби на кордоні затримано більше 10 тисяч потенційних незаконних мігрантів, при цьому середньостатистична цифра суттєво не змінюється – від двох з половиною до трьох з половиною тисяч щороку (2015 р. – 3543 особи, 2016 р. – 2656 осіб, 2017 р. – 3813 осіб). Близько 40% з них затримується на кордоні з ЄС (2015 р. – 1563 особи, 2016 р. – 891 особа, 2017 р. – 726 осіб), решта виявляється при спробі потрапляння в Україну як у пунктах пропуску, так і поза ними.  

Окремо викликає занепокоєння активне використання підроблених документів на право перетину державного кордону. За останній рік кількість випадків виявлення співробітниками Держприкордонслужби підроблених документів зросла вдвічі (2016 р. – 486 випадків, 2017 р. – 950 випадків).

Здійснюючи стратегічний курс на євроатлантичну інтеграцію, Україна зобов’язалася вести боротьбу з організованою злочинністю. В той же час за останні роки фіксується формування мережі високоприбуткового злочинного бізнесу, що спеціалізується на питаннях нелегальної міграції, зокрема переправляння, виготовлення підроблених документів високої якості та організація транспортного перевезення.

«Боротьба з такою транснаціональною кримінальною мережею ускладнюється через розгалужену діяльність її представників у різних країнах, які для організації протиправної діяльності використовують передові комунікації», - зазначив заступник Голови Держприкордонслужби Олег Бляшенко під час свого виступу.

І хоча за роки незалежності в Україні створено необхідну нормативно-праву базу в сфері протидії нелегальній міграції, а також послідовно впроваджувалися різні державні програми через транскордонний характер незаконної міграції нагальним залишається міжнародна співпраця з відповідними установами країн ЄС.

«Основою протидії нелегальній міграції в системі національної безпеки має стати комплексний підхід до рішення цієї проблеми, який буде передбачати удосконалення національного законодавства у сфері запобігання та протидії незаконній міграції, завершення реформування правоохоронних органів України, удосконалення координації діяльності суб’єктів інтегрованого управління кордонами з відповідними Європейськими інституціями», - додав заступник очільника прикордонного відомства під час свого виступу.

Прийняття комплексної програми протидії незаконній міграції та реалізація її положень дозволить створити дієву систему протидії транснаціональній та транскордонній організованій злочинності на каналах незаконної міграції, покращить взаємодію та координацію при проведенні спільних операцій між правоохоронними органами України та правоохоронними органами ЄС і країнами-учасницями Конвенції ООН проти організованої злочинності, підвищить ефективність протидії протиправній діяльності на державному кордоні України, зовнішнім та внутрішнім загрозам національній безпеці України, забезпечить повну реалізацію можливостей Державної прикордонної служби України у сфері охорони державного кордону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси