Під час засідання Уряду керівник Державної прикордонної служби України доповів про результати діяльності відомства за останні два роки

НАЗАД
19 вересня 2012 16:02

Сьогодні в Кабінеті Міністрів України під час засідання Уряду Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин доповів про результати діяльності прикордонного відомства у 2011-2012 роках.

Сьогодні в Кабінеті Міністрів України під час засідання Уряду Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин доповів про результати діяльності прикордонного відомства у 2011-2012 роках.

Очільник Держприкордонслужби зазначив, що на виконання завдань, визначених Президентом та Урядом України, основні зусилля прикордонної служби спрямовувалися на забезпечення належного рівня прикордонної безпеки та створення комфортних умов для учасників міжнародного руху. В Службі планово проходить реформування на основі Концепції та Державної цільової програми на період до 2015 року. Також успішно реалізується Концепція інтегрованого управління кордонами, що була схвалена Урядом у 2010 році.

Під час виступу Микола Литвин наголосив, що з 2011 року відбулися позитивні зрушення у сфері договірно-правового оформлення державного кордону. Зокрема на різних напрямках завершено підготовку нормативно-технічної документації для виконання демаркаційних робіт та забезпечено проведення робіт тощо.

З урахуванням сучасних загроз у прикордонній сфері створено інноваційну систему повсякденного управління службою з охорони кордону. Її основу складають 213 Центрів управління службою, які оснащені сучасними засобами збирання та оброблення інформації й обміну даними в режимі реального часу.

Останні роки стрімко запроваджувалися нові підходи до здійснення прикордонного контролю. Такі новації успішно зарекомендували себе під час чемпіонату Європи з футболу. Серед них - отримання попередньої інформації про пасажирів, оформлення у літаку та біля трапа, на окремих смугах за спрощеними технологіями та за допомогою мобільних комплексів, а на кордоні з Польщею було застосовано принцип однієї зупинки контрольними службами обох держав та інші. Загалом час прикордонного оформлення особи становив до 20-ти секунд, а за наявності попередньої інформації – до 7-ми.

Крім того, на виконання домовленостей Президентів України та Росії суттєво спрощено формальності на спільному кордоні. Завдяки міжурядовим угодам про порядок перетинання кордону жителями прикордонних регіонів та співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів мешканці п’яти областей та Криму можуть у спрощеному порядку перетинати кордон у 63 пунктах пропуску. Також оформлення поїздів сполученням «Київ – Москва» здійснюється на кінцевих станціях та введена нова технологія перевірки 10-ти пасажирських потягів під час руху між прикордонними станціями. Це дозволило виключити перевірку пасажирів у нічний час. Розглядається можливість поширення такого виду контролю й на інші поїзди.

Протягом останніх років забезпечено ритмічне функціонування пунктів пропуску та стале зростання пасажиро-транспортного потоку, зокрема цього року – на 6% та 8% відповідно. Загалом щодня прикордонний контроль проходять від 250 до 450 тисяч осіб та 54-70 тисяч транспортних засобів (2011-2012 рр. через пункти пропуску прослідувало 126 мільйонів осіб та 33,5 мільйона транспортних засобів).

Щодо результатів оперативної-службової діяльності керівник прикордонного відомства зауважив, що було значно знижено (у 1,5 рази) рівень міграційного тиску на Україну. Це також підтверджується інформацією від західних правоохоронців. Загалом упродовж 2011-2012 років затримано 3,2 тисячі іноземців, з яких майже 2 тисячі за незаконне перетинання кордону, а решта за порушення правил перебування. Крім того, в Україну не пропущено 9,5 тисяч потенційних мігрантів.

Протягом звітного періоду при спробі незаконного переміщення через кордон виявлено та затримано більш ніж 1,3 тисячі одиниць зброї, 72 тисячі боєприпасів, майже 13 кг вибухівки та 266 кг наркотичних речовин, а також товарів на загальну суму 476 мільйонів гривень. Припинено діяльність майже 400 злочинних груп, оглянуто понад 2,6 тисячі суден, з яких 307 затримано.

Під час доповіді Микола Литвин зазначив, що ефективна протидія загрозам забезпечується спільними зусиллями усіх заінтересованих правоохоронних структур як України, так і суміжних держав. З огляду на це, активно розвивається прикордонне і міжнародне  співробітництво, вживаються заходи з покращення взаємодії з іншими правоохоронними органами.

Окремо наголошувалося на активній реалізації завдання з оновлення корабельного складу. Наразі триває будівництво корабля «Корал», здача якого відбудеться наступного року, завершується будівництво катера «Орлан» та 4-х малих катерів. Загалом буде побудовано 5 кораблів та 8 катерів. Також здійснюється системне технічне переоснащення відомства сучасними оптико-електронними приладами спостереження, транспортними засобами тощо. У 2012 році підрозділи охорони кордону отримали 124 автомобілі, 69 мотоциклів, 26 снігоходів, 96 квадрациклів, 98 переносних тепловізорів. У 40 пунктах пропуску встановлено комплекси з виявлення ядерних та радіоактивних матеріалів «Янтар». За останні два роки у рамках спільних міжнародних проектів отримано технічної допомоги на 259 мільйонів гривень.

Особлива увага приділяється й соціальному захисту персоналу та створенню належних умов служби. У 2011-2012 роках вдалося підвищити грошове утримання морякам, льотчикам й іншим категоріям військовослужбовців. За цей період за рахунок бюджетних коштів та інших джерел фінансування одержано 355 квартир та 169 кімнат. Додатково тривають роботи на 23 об’єктах у Києві, Одесі, Харкові, Луцьку, Чернівцях, Ужгороді та безпосередньо в підрозділах кордону. 15 з них будуть введені цього року. Також протягом поточного року у відомчих медичних і санаторно-курортних закладах було проліковано понад 8 тисяч прикордонників, оздоровлено 10 тисяч військовослужбовців та членів їх сімей. «Загалом Державною прикордонною службою України вживаються вичерпні заходи щодо мотивації та підвищення престижу служби», - наголосив Микола Литвин. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси