Пес і стрес: як допомогти нашим чотирилапим друзям

НАЗАД
11 лютого 2024 15:05

Сьогодні в умовах війни стрес буквально літає в повітрі та атакує не тільки людей, а й тварин. Тож, якщо ви помітили будь-які зміни у поведінці вашого песика, спробуйте зрозуміти, що стало причиною таких змін, щоб вчасно надати допомогу. Можливо у нього стрес? Що ж може викликати стрес у собаки?

Зміна господаря. Собаки надзвичайно вірні і віддані тварини, тому дуже важко переносять втрату або зміну власника. Інколи тварини відмовляються від їжі та впадають у депресію, що може призвести до загибелі тварини. Собаки бояться гучних звуків, тому страх можуть викликати вибухи або ж звуки сирени, що є актуальним сьогодні. В таких ситуаціях потрібно тримати собаку біля себе, щоб вона не втекла, я якщо собака відмовляється йти з вами, необхідно взяти на руки і прямувати у безпечне місце.

Похід до ветеринара. Тварини можуть асоціювати такий візит з болем, якщо раніше робили щеплення, перев’язки чи інші процедури, тому можуть нервувати під час походу до лікаря. Агресія з боку людини може викликати страх у собаки, наприклад бути покараною за невиконання команд. Тварина може відмовлятися від прогулянки, якщо були випадки агресії з боку інших собак. Переїзд або подорож. Тварини нормально переносять тривалі подорожі чи зміну місця проживання, якщо поруч є господар, проте такі зміни можуть вплинути на емоційний стан.

Побутові предмети. Деякі собаки бояться пилососів, тож можуть лякатися під час прибирання. Краще собаку помістити в іншу кімнату, щоб вона не нервувала. Собак потрібно з дитинства привчати не боятися побутової техніки, автомобілів чи повсякденних шумів.

Що може пом’якшити стрес тварини? Фізичне навантаження – гуляйте та свіжому повітрі, вивчайте нові команди, чим більше активностей ­ – тим краще для собаки; нові враження, нові емоції, смачна їжа та ласощі, улюблені іграшки допоможуть відволікти вихованця та повернути інтерес до навколишнього світу. Що б не стало причиною стресу вашого улюбленця, головне вчасно виявити причину та усунути її.

Спостерігайте за поведінкою та його настроєм, коли він хвилюється чи погіршується його апетит. А якщо ви не можете визначити що стало причиною стресу у собаки, обов'язково зверніться за допомогою до фахівця. Тож будьте уважними до своїх чотирилапих улюбленців, аби вони завжди почувалися у безпеці!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси