Ордени «За мужність». Рідним загиблих Героїв вручили державні нагороди

НАЗАД
15 грудня 2023 10:53

У Національній академії Держприкордонслужби України рідним п'ятьох прикордонників, які віддали своє життя під час захисту країни, вручили державні нагороди.

За особисту мужність і самовідданість, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, відповідно до Указу Президента України від 26.07.2023 № 448/2023  орденами «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) було відзначено підполковника Сергія Лакея, капітана Ярослава Панчишина, старшого майстер-сержанта  Володимира Мирзу, сержанта  Романа Ступака та майора Владислава Грузевича. 

9 березня 2022 року зведений загін прикордонників, до складу якого входили  підполковник Сергій Лакей, капітан Ярослав Панчишин, старший майстер-сержант Володимир Мирза, спільно з військовослужбовцями 95 окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України увійшов до населеного пункту Терни Донецької області. На околиці населеного пункту військовослужбовці вступили в бій з піхотою противника, посиленою важкою броньованою технікою.  На жаль, у нерівному героїчному бою, прикордонники загинули.

Сержант Роман Ступак з початку широкомасштабної збройної агресії росії спільно з військовослужбовцями Збройних Сил України виконував бойові завдання з оборони Луганської та Донецької областей.

З грудня 2022 року попри бойові втрати та безперервні ворожі артилерійські обстріли позицій, мужньо та героїчно протидіяв наступу переважаючих сил противника в районі міста Бахмут Донецької області.

2 січня 2023 року Роман з побратимами зайняли оборону на взводному опорному пункті «Тячів» в н.п. Підгородне Бахмутського району Донецької області. Противник здійснив обстріл позицій зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. На жаль, цей бій став для Романа останнім.

Пліч-о-пліч з військовослужбовцями Збройних Сил України та окремого загону спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України, мужньо та самовіддано, в умовах повної блокади, виконував бойові завдання по захисту Маріуполя з перших днів повномасштабного російського вторгнення майор Владислав Грузевич. 12 квітня 2022 року зведена група від 1-го прикордонного загону, до якої входив Владислав, потрапила в засідку ворога, який відкрив стрілецький вогонь із багатоповерхового будинку. В результаті бойового зіткнення противника було частково знищено, але під час бою майор Владислав Грузевич дістав поранення, несумісне з життям.

Присутні вшанували пам'ять  Героїв-прикордонників хвилиною мовчання.

«Імена Героїв навіки закарбовані в новітній українській історії! Захищаючи державу ці люди віддали найдорожче – своє життя. Людина жива доти, поки жива пам'ять про неї. І ми завжди будемо пам'ятати їх ратний подвиг, а нові покоління прикордонників вчитимуться на їх прикладах», – сказав ректор Національної академії Держприкордонслужби України генерал-майор Олександр Луцький.

Вічна пам’ять нашим незламним українським Воїнам!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси