Ордени «За мужність» ціною життя. Нагороди загиблих прикордонників вручили родинам захисників

НАЗАД
23 грудня 2022 13:28

Матері, дружини, діти… їхні сльози і невгамовний біль, їхні розповіді про пережите і спогади про їхніх найдорожчих, найрідніших захисників, а ще несміливі промінчики надії на майбутнє та віри у те що їхні сини, чоловіки, батьки недарма віддали своє життя.

Матері, дружини, діти… їхні сльози і невгамовний біль, їхні розповіді про пережите і спогади про їхніх найдорожчих, найрідніших захисників, а ще несміливі промінчики надії на майбутнє та віри у те що їхні сини, чоловіки, батьки недарма віддали своє життя... 

Так відбуваються зустрічі керівництва прикордонного відомства з родинами прикордонників, які вже не повернуться до лав Держприкордонслужби. Однак діалог, соціальна підтримка, сприяння у будь-яких організаційних питаннях залишаються пріоритетом для Держприкордонслужби.

Сьогодні заступник Голови Держприкордонслужби Сергій СЕРДЮК зустрівся з рідними штаб-сержанта Максима КАТИШЕВА, майстер-сержанта Володимира ТРУБАЧОВА та сержанта Дмитра ШАСТУНА.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указами Президента України прикордонників нагороджено орденами «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

25 лютого 2022 російська диверсійно-розвідувальна група здійснила спробу атакувати позицію прикордонників. Вогневим ураженням прикордонникам вдалось змусити агресора відступити. Після невдалої спроби оточення прикордонних підрозділів, зазнавши втрат, російські війська змінили свою тактику та перейшли до дистанційного обстрілу. Противник не полишав спроб наступати із застосуванням мінометів. Штаб-сержант Максим КАТИШЕВ прикривав дії прикордонного підрозділу вогнем зі стрілецької зброї, самовіддано стримував просування противника. Опинившись в епіцентрі розриву ворожих мін військовослужбовець загинув.

Майстер-сержант Володимир ТРУБАЧОВ виконував бойові завдання безпосередньо на лінії зіткнення на визначених позиціях в районі Кремінної, даючи гідну відсіч загарбнику. Незважаючи на щоденні обстріли ворога наших позицій з танків, артилерії та автоматичної зброї, військовослужбовці підрозділу стримували просування противника та не давали захопити визначені рубежі.

13 квітня 2022 року в районі північно-західної околиці населеного пункту Кремінна ворог здійснював мінометний обстріл наших позицій. У пост спостереження, на якому знаходився майстер-сержант Володимир ТРУБАЧОВ разом із своїм побратимом, влучив ворожий снаряд. Вибух спричинив руйнування бліндажа. Тіло загиблого прикордонника знайшли під час розбирання завалів.

З першого дня повномасштабного вторгнення російських військ на територію України сержант Дмитро ШАСТУН, виконував бойові завдання із захисту Маріуполя. В складі зведеної групи, займаючи позиції у спорожнілих багатоповерхівках міста, брав участь в запеклих боях з переважаючою живою силою противника. В ході ведення боїв українські захисники знищили велику кількість особового складу російської армії та ворожої техніки.

13 квітня 2022 року зведена група, до складу якої входив сержант Дмитро ШАСТУН, прорвалася з оточення ворога та прибула до місця дислокації прикордонного загону та Окремого загону спеціального призначення Національної Гвардії України «Азов», та продовжили виконання бойових завдань.

13 травня 2022 року о 21.30 бойова група, до складу якої входив сержант ШАСТУН, вийшла на виконання бойового завдання до командно-спостережного пункту штабу оборони Маріуполя. В ніч з 13 на 14 травня 2022 року по позиціях групи було здійснено бомбовий удар. Сержант ШАСТУН Дмитро Костянтинович загинув під завалами.

«Саме на наші плечі, на наше покоління випала така відповідальність – захистити і зберегти», – звернувся до присутніх заступник Голови Держприкордонслужби генерал-майор Сергій СЕРДЮК. За словами заступника очільника відомства прикордонники роблять усе, щоб родини загиблих захисників не боялися керівництва служби, сприймали його як своїх синів, чоловіків та завжди залишалися в комунікації і якщо виникає потреба у допомозі – зверталися та отримували її. «Це не повинно бути лише сьогодні і поки болить серце. Наша допомога повинна бути постійною, тому що ніхто забутий не буде і однозначно ми переможемо, збережемо країну для наших дітей», – додав Сергій СЕРДЮК

На зустрічі також були присутні представники ветеранської організації Держприкордонслужби, які наразі активно долучаються до роботи щодо пошуку загиблих прикордонників та допомоги їхнім родинам.

Ключовим питанням зустрічі з боку матерів прикордонників було те, що стосується саме повернення тіл загиблих захисників. У відповідь офіцери відомства поінформували про деякі деталі процесу повернення тіл загиблих прикордонників та запевнили, що ця робота триває постійно і продовжуватиметься до тих пір поки кожен полеглий охоронець рубежу не буде ідентифікований та гідно вшанований родичами і бойовими побратимами.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси