Охоронці святкового настрою

НАЗАД
31 грудня 2023 17:03

«Вважаю їх своїми найціннішими коштовностями», – каже про свою колекцію новорічних іграшок прикордонниця Людмила.

Родинну колекцію іграшок вона поповнює більше 20 років, як до цього її мама, ще раніше бабуся. Переважно, це авторські скляні іграшки ручної роботи. Але, особливо цінними для прикордонниці є новорічні прикраси прабабусі, які мають дуже поважний вік, – зберігають традиції найтеплішого родинного свята вже в п’ятому поколінні родини.

«У цьому році випадково дізналась, що ось це не ялинкова гірлянда, а «лускавки – традиційне намисто з «дутого» скла, що увійшло в український народний жіночий стрій у кінці ХІХ – на початку ХХ століття», – додає Людмила.

Деякі з її іграшок мають свою, особливу історію: «Миші на сирі» – куплені в грудні 2013 року в ще неокупованому Донецьку, «Пара хлопчик і дівчинка» – з українського Маріуполя, нагадує про дивовижного продавця, що подарував фігурку хлопчика до купленої фігурки дівчинки, щоб вони залишались разом; куля з логотипом Краматорського прикордонного загону отримана в 2020 році, коли прикордонниця склала присягу, споріднена з чарівною пташкою їх спільним автором з Тернополя; а велика червона куля з зображенням маленької дівчинки, що подарували колеги на Новий 2011 рік виявилась пророцтвом, – в тому році Людмила народила донечку.

Дбайливо та надійно запаковані іграшки подорожують країною зі своєю власницею. Донецьк, Краматорськ, Мукачево, Ізмаїл – міста, в яких іграшки прикрашали святкові ялинки родини прикордонниці.

«Для мене це не просто ялинкові прикраси, це сімейні реліквії. В нашій родині їх передають з рук у руки, з покоління в покоління», – підтримує колегу прикордонниця Ірина, яка також почала збирати свою родинну новорічну колекцію.

Для багатьох з нас новорічні іграшки – це більше, ніж просто прикраси. Це сімейні традиції та спогади, які повертають нас у щасливі моменти дитинства.

З плином часу ялинкові прикраси стають сімейними реліквіями, зберігаються та передаються від покоління до покоління. За кожною такою іграшкою стоїть своя неповторна сімейна історія.

Навіть історію країни можна простежити за набором новорічних іграшок різного періоду – від зірок і годинничків, до сучасних авторських прикрас.

Чергуються події у житті, змінюються регіони та міста, в яких несуть службу прикордонниці, але незмінними залишаються охоронці передчуття чарівного святкового настрою в їхніх серцях – родинні ялинкові іграшки.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси