ОДЕСЬКИЙ ЗАГІН МОРСЬКОЇ ОХОРОНИ – 24 роки на охороні морських рубежів України

НАЗАД
02 червня 2024 10:35

Одеський загін Морської охорони відзначає 24-у річницю створення

1 червня 2000 року завдання з охорони морського кордону в межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей покладено на Одеський загін Морської охорони.

Хоча історія частини розпочалася ще у січні 1976 року, коли на базі Одеської манбази була сформована 18-та окрема бригада прикордонних кораблів з Кілійським дивізіоном катерів. Зі здобуттям Україною незалежності, з’єднання продовжило охороняти ділянку вже суверенної держави.

За роки існування загін змінював назви, підпорядкування, структуру, але незмінним залишились вірність Батьківщині, відданість народу та недоторканість священних рубежів.

У 2014 році, незважаючи на свою морську спеціалізацію, чимало військовослужбовців загону в перші дні війни висунулися на схід України, де з честю і гідністю пройшли випробування Довжанського котла, який влаштував ворог.

І з першого дня повномасштабного вторгнення морські прикордонники пліч-о-пліч стали на захист державного суверенітету та територіальної цілісності України і, проявляючи мужність та самовідданість, постійно знаходяться на варті морських рубежів нашої держави.

Протягом року корабельно-катерний склад загону здійснив тисячі виходів в море для охорони морських рубежів держави та виконання бойових завдань, під час яких пройдено понад 100 тисяч морських миль.

Під час виходів у море моряки-прикордонники виконують завдання в умовах мінної та повітряної небезпеки, тому в пріоритеті – постійний моніторинг надводної та повітряної обстановки на предмет виявлення відповідної небезпеки.

У складі Сил оборони України морські прикордонники також протидіють повітряним атакам ворога та захищають українське небо. Постійно вдосконалюють свої навички, завдяки чому збивають шахеди та навіть крилаті ракети. І кожен такий збитий дрон чи ракета це врятовані людські життя та збережена інфраструктура.

Разом з тим військовослужбовці загону забезпечують безпекову складову в рамках гуманітарного коридору у Чорному морі. Судна, які заходять в порти України для завантаження українською агропродукцією, морські прикордонники ретельно оглядають на предмет виявлення зброї та боєприпасів, вибухових та небезпечних речовин і перевіряють відповідність екіпажу судновій ролі.

Протягом року оглянуто майже 2000 суден. Це також непроста робота, оскільки інтенсивність оглядів буває доволі щільною і їх доводиться здійснювати й у штормових умовах. Потрібно мати неабияку фізичну підготовку, навички та витримку, аби в таких умовах висаджуватися на судно. Разом з тим, потрібно відмінно знати типи суден та їх конструктивні особливості.

З нагоди річниці загону кращих військовослужбовців та працівників загону відзначено грамотами, подяками, цінними подарунками та відомчими нагородами, серед яких медалі за сумлінну службу, нагрудні знаки «Відмінний прикордонник» та «За мужність в охороні державного кордону».

«Шановні побратими і посестри, дорогі ветерани!

Вже 24 роки загін морської охорони виконує оперативно-службові завдання і за ці роки має славетні шлях та історію. За цей час десятки військовослужбовців та працівників пройшли тут особисте становлення і стали справжніми фахівцями своєї справи.

У сьогоденні Ви продовжуєте впевнено виконувати завдання з охорони та оборони державних рубежів України, незважаючи на усі ризики та небезпеки.

Від імені командування Морської охорони щиросердечно вітаю Вас з 24-ю річницею створення загону! Пишаюся та щиро дякую кожному з Вас за стійкість, витримку, згуртованість, мужність та самовідданість, з якими Ви стоїте на захисті нашої Батьківщини та долаєте будь-які труднощі та навантаження!

Бажаю Вам та Вашим родинам козацького здоров’я, довголіття, особистого щастя, сімейного благополуччя та незламної волі на шляху до нашої Перемоги!

Здійснення всіх Ваших мрій та прекрасних звершень на благо нашої Батьківщини!

Впевнений, що Ваш професіоналізм та життєвий досвід стануть запорукою подальших успіхів у священній справі служіння українському народові!

Слава Україні!», – відзначив у вітальному слові начальник Регіонального управління Морської охорони контр-адмірал Олег Костур.

Загалом за вагомий внесок у справу охорони державного кордону України забезпечення захисту її державного суверенітету та територіальної цілісності, сумлінне виконання службових обов’язків та високий професіоналізм цього дня відзначено понад 70 прикордонників загону.

«Вже не перший рік річницю з дня створення загону нам доводиться відзначати в умовах війни. Загін продовжує виконувати бойові та спеціальні завдання задля захисту нашої країни від агресора та відновлення державних кордонів України 1991 року. У цей нелегкий час, коли ворог намагається знищити нашу країну, кожен з Вас з честю та гордістю захищає наші державні рубежі і щодня робить свій внесок у нашу Перемогу.

Дякую всім Вам за стійкість, хоробрість, рішучість та патріотизм!

Бажаю міцного здоров’я, наснаги, життєвих гараздів та Божого захисту Вам та Вашим сім’ям!

Щиро бажаю, щоб усі наші діти та наступні покоління жили та дорослішали у мирній Україні, мали світле майбутнє та були вільними – у своїх бажаннях, планах, мріях, виборі освіти та професії. А головне – щоб вони мали щасливе й безхмарне дитинство! І саме нам випала доля вкотре давати відсіч ворогу, який зазіхнув на нашу волю, незалежність та території. Але ми єдині, згуртовані та незламні, тому обов’язково переможемо окупанта!

Разом до Перемоги!», – зазначив у своїй промові командир загону Роман Магера.

Щиро вітаємо особовий склад Одеського загону Морської охорони! Бажаємо міцного здоров’я, військових звитяг, Божої опіки та вагомих успіхів на шляху до Перемоги!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси