ОБЕРЕЖНО! СЕЗОННИЙ ТРАВМАТИЗМ

НАЗАД
01 жовтня 2020 13:31

Щодня людство спіткає значна кількість проблем: хвороби, зміна клімату, соціально-політичні конфлікти, аварії, небезпечні побутові ситуації.

Це так чи інакше відображається на кожному, у тому числі і на військовослужбовцях, які в напруженому щоденному ритмі будь-якої миті ризикують своїм здоров`ям.

Однотипні ушкодження, які повторюються серед окремих груп населення, визначені поняттям травматизм. Залежно від умов та характеру ушкодження розрізняють такі види травматизму: промисловий, побутовий, сільськогосподарський, вуличний, транспортний, спортивний, військовий, дитячий і звичайно ж військовий травматизм.

Минулорічний досвід показує, що саме в умовах осінньо-зимового періоду серед персоналу Держприкордонслужби загострюється сезонна проблематика травматизму, яка обумовлена впливом негативних психологічних чинників. До порушень психологічного стану (депресії) призводить негода із зменшенням тривалості світлового дня, зниження температури повітря, авітаміноз та інші чинники.

Також, однією із причин настання нещасних випадків у цей період є недостатній рівень прогнозування можливих причин виникнення небезпек і визначення відповідних заходів для проведення профілактики нещасних випадків серед персоналу прикордонних підрозділів.

Насамперед, в таких ситуаціях, має перевагу і відіграє значну роль людський фактор, який, на жаль, не завжди спрацьовує в потрібному напрямку. Йдеться, зокрема, про порушення трудової та військової дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, відсутність застосування засобів індивідуального захисту, або ж справа зводиться до простої особистої необережності.

Особиста безпека та основи виживання є необхідним фактором сучасного життя. Знання про надзвичайні ситуації, їхні особливості, уміння їх уникнути є запорукою особистої безпеки та гарантією власного здоров`я.

Період настання холодів вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, що створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.

Взимку кількість травм як серед населення в цілому, так і серед військовослужбовців Держприкордонслужби зокрема, значно зростає. При цьому, випадки травмувань не лише частішають, але й стають важчими, а інколи закінчуються навіть смертельними наслідками. Тому варто ще раз нагадати про небезпечні чинники холодної пори року:

- незадовільний стан доріг та тротуарів (ожеледиця, слизькі дороги, неприбраний злежаний сніг, приховані снігом вибоїни та ями, недостатня освітленість території, проходів і проїздів як на території військових частин, так і населених пунктів, падіння бурульок, льодових та снігових наростів, крижаних брил);

- знижена температура повітря, охолоджені елементи обладнання, матеріалів, несприятливі погодні умови (значні коливання температури повітря, чергування відлиг і заморозків, сильний вітер), що призводить до обморожень та захворювань;

- пожежі внаслідок недотримання правил користування електронагрівальними приладами та відкритим полум’ям.

Окрім перерахованого, однією з головних причин зимового травматизму серед персоналу Держприкордонслужби є також поспіх. Адже багато хто просто не помічає льоду, припорошеного снігом, внаслідок чого військовослужбовці падають і травмуються. Поспішаючи, людина схильна не помічати навіть відкритого льоду.

Крім того, значна частина травм пов’язана з громадським транспортом, коли пасажири під час посадки та висадки ковзають і падають.

Народне прислів’я говорить, що санчата необхідно готувати влітку. Тому, як свідчить багаторічна практика, дієвим засобом запобігання травматизму під час несення служби, виконання робіт в холодний період року є розроблення та виконання заходів щодо підготовки до роботи в осінньо-зимових умовах.

З метою запобігання нещасних випадків серед особового складу Держприкордонслужби органи охорони кордону та забезпечення отримали відповідне розпорядження Адміністрації Держприкордонслужби «Про підвищення стану безпеки в осінньо-зимовий період», яким визначено завдання керівникам органів та підрозділів стосовно проведення аналізу причин загибелі та травмування особового складу та втілення в практику новітніх підходів із проведенням заходів, спрямованих на збереження життя та здоров’я особового складу, а також впровадженням обміну досвідом з іншими органами охорони кордону з метою удосконалення та активізації роботи, спрямованої на запобігання травматизму і загибелі особового складу.

Окрему увагу варто звернути на Видання НАДПСУ 2012 року під назвою «Особиста безпека та основи виживання в екстремальних ситуаціях», яке є корисним для персоналу підрозділів, органів охорони державного кордону. За своїм змістом цей навчально-методичний посібник – надійний порадник на всі випадки життя.

Пам’ятайте про головне – виконання вимог безпеки є запорукою безпечного несення служби та мінімізації небойових втрат!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси