Немаленька справа прикордонника «Bumble bee»

НАЗАД
03 грудня 2023 08:48

Розвідати, виявити, знищити – коли війна підкидає нові виклики, бійцям на передовій без зайвих «очей» не впоратися. Саме тоді на допомогу приходить невидимий фронт, котрий часто залишається за кадром. Мова про наш повітряний десант – аеророзвідку. Здавалося б нічого складного: джойстик, як в ігровій приставці, кілька важелів і полетіли. Насправді ж, оператори БпЛА ще ті віртуози. Щоб «сталева пташка» приносила користь на фронті, вони водночас мають бути фахівцями з аеродинаміки, картографами, фотографами, операторами та навіть метеорологами.

Один з таких «універсальних бійців» служить в 1 прикордонному загоні. Військовий на псевдо «Bumble bee» – потрапив до лав ДПСУ після повномасштабного вторгнення. В цивільному житті займався програмуванням, працював в одній із найбільших ІТ-компаній країни. У вільний час його незмінним супутником був екстремальний спорт. В юності майбутній прикордонник захопився дисципліною «downhill» (з англ. «вниз з пагорба»), придбав свій перший велосипед та подолав не один крутий спуск українськими гірськими вершинами. Були на цьому шляху падіння та серйозні травми. Серед яких: вивихи, переломи, найважча – розрив зв'язок ключиці.

–       Було у мене й таке невдале відкриття сезону. Плече повністю обвисло, бо всі зв'язки  були порвані, – згадує прикордонник.

Влітку 2022 року, після відновлення, спортсмен планував поїхати на гірський схил до Франції, мріяв про перегони в найвідомішому, серед любителів даунхілу, парку «Whistler mountain bike park» в Канаді, однак війна внесла свої корективи. Замість велосипеда він сів в авто та повіз родину до кордону на виїзд з України. Цей момент став для майбутнього військового найболючішим. Адже довелося розлучитися із найріднішими – сином та донькою, без яких він не уявляє свого життя.

Попереду на чоловіка чекала військова служба. В цьому рішенні він не сумнівався. Плани поєднати своє життя з армією з'явилися ще в далекому 2014 році. Тоді їх відклало народження донечки. Цього разу, коли діти опинилися в безпеці, чоловік вирішив приєднатися до сил оборони України. Навички програмування наштовхнули на курси операторів БпЛА. Паралельно з ними майбутній військовий волонтерив. Ганяв на фронт автомобілі для бійців з передової, годував та розміщував переселенців.

Після закінчення курсів, добровільно пішов до військкомату, а згодом став в однострій із зеленими кашкетами. Незабаром прикордонник потрапив в одну з найгарячіших ділянок фронту. Виконував різноманітні задачі з повітряної розвідки, керував бойовими дронами та знищував ворога на підступах до позицій побратимів.

-        Коптери – це дуже корисна штука на фронті. Задачі різні: переважно виявляти позиції ворога та передавати координати, по яких потім буде завдано удар. БпЛА бачить все, що лізе, навіть на великих відстанях, навіть вночі. Керувати ним може і дитина, але щоб це було ефективно, треба багато знань та неабиякі фізичні можливості. Доводиться кілометри нести на собі не лише екіпірування, зброю, а ще й важку техніку. При цьому бути мобільним та в постійній готовності до дій, – пояснює військовий.

На рахунку прикордонника не одна знищена ціль. Однак про бойові досягнення «Bumble bee» говорити не любить. Каже, його справа маленька. Насправді ж, за нею стоять врятовані людські життя та титанічна праця. Пошкоджену техніку військовий ремонтує власноруч. В особливо важких випадках залучає знайомих та небайдужих колег з попереднього місця роботи.

Прикордоннику неодноразово пропонували повернутися в ІТ-сферу та працювати на армію з тилу. Подібні пропозиції він відкидає. Каже, поки має змогу оберігати побратимів з неба – армію не покине. В автомобілі аеророзвідника завжди висять обереги від його діток. А за дзеркалом заднього виду помітно маленькі жовто-блакитні ручки. Їх зробив син прикордонника, щоб на відстані подарувати татку свої обійми та щоденну мотивацію до скорішої Перемоги. «Bumble bee» вірить, що вона неминуча і мріє незабаром обійняти малечу на своїй Богом даній українській землі.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси