Небесний охоронець кордонів майор Шірпал Леонід

НАЗАД
10 липня 2022 09:58

Сьогодні 8 рік з дня загибелі відважного офіцера, справжнього чоловіка та чудової людини Шірпала Леоніда Вікторовича.

Від початку збройного вторгнення росії на українську землю офіцер мужньо та відважно виконував бойові завдання.

Під час несення служби, життя Леоніда та військовослужбовців, які були разом з керівником, було під загрозою що виїзду. Однак чіткі вказівки та рішучі дії справжнього офіцера не дали російським терористам відняти його.

12 травня 2014 року в районі населеного пункту Астахове, що у Свердловському районі Луганщини, терористи у масках обстріляли прикордонний наряд, очолюваний майором Шірпалом. Службовий автомобіль «Нива», яким їхали прикордонники, обігнала та підрізала «Газель» без номерних знаків, через кілька секунд невідомі відкрили вогонь по охоронцях кордону. Не розгубившись, офіцер вивів своїх підлеглих з-під обстрілу та вберіг від загибелі. У результаті, 72 кулі пронизали автівку, на щастя, лише двох прикордонників було легко поранено.

З червня 2014 року Леонід Шірпал перебував в оперативному підпорядкуванні ОТУ «Кордон». Ділянку відповідальності було визначено вздовж державного рубежу від села Дякове до населеного пункту Бірюкове. Зелені берети виконували різні бойові завдання спільно з підрозділами Збройних сил України. Завдяки досвіду офіцера-оперативника підпорядкована йому група здобула багато розвідувальної  інформації щодо розташування блокпостів і підрозділів ворога, їх чисельності, озброєння та переміщень.

З 3 липня 2014 року місцем дислокації групи було визначено опорний пункт поблизу пункту пропуску «Довжанський», який піддавався постійному  інтенсивному  мінометно-артилерійському обстрілу. 9 липня ворог в черговий раз застосував 120-мм міномети та протитанкові керовані ракети, вів вогонь як по бронецілях, так і по бліндажах прикордонників.

Наступного дня було сплановано спільний бойовий рейд для встановлення місця перебування ворога та його знищення. Під час виконання цього завдання БМП-2, у якій перебував майор Шірпал, підірвалася на керованій фугасній міні. З екіпажу ніхто не вижив… Герой загинув за п’ять метрів від кордону, назавжди залишившись на захисті держрубежу… Вічна пам’ять герою!

Посмертно майора Леоніда Шірпала нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси