Найкращі митці отримали «Смарагдову ліру» прикордонників

НАЗАД
05 лютого 2021 13:56

Держприкордонслужба України з 2007 року відзначає митців, які талановито, старанно та вміло створюють в літературі й мистецтві високохудожній образ військовослужбовця – захисника державного кордону.

За роки збройної агресії Росії у суспільстві, літературі та мистецтві народився новий образ прикордонника, сповнений патріотизмом, мужністю, героїзмом, відчайдушністю та бойовим братерством, витримкою та самопожертвою у захисті Батьківщини.

Членами журі, ініціативними групами, створеними у регіональних управліннях та органах охорони кордону, було розглянуто в номінаціях «Образотворче мистецтво», «Культурно-шефська робота», «Хореографія», «Музика», «Театр», «Художня література» та «Журналістика» близько чотирьохсот художніх творів, більшість з яких присвячена подіям що відбуваються на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями та присвячені героям прикордонникам.

Кращі з них подані на розгляд комісії з присудження премії Державної прикордонної служби України «Смарагдова ліра».

Серед авторів, які надали свої роботи на розгляд комісії – члени національних творчих спілок України, волонтери та прикордонники. З них 21 лауреат національних і міжнародних конкурсів у галузі літератури і мистецтва, 17 членів національних творчих спілок України, 7 мають почесні звання України у галузі культури і мистецтва.

Заступник директора Департаменту персоналу Іван Васильчук від імені керівництва прикордонного відомства вручив нагороди лауреатам щорічної премії «Смарагдова ліра» та подякував творчим і талановитим людям, які в умовах збройної агресії проти України своєю працею в літературі, музиці, журналістиці, образотворчому мистецтві, створюють образ прикордонника – мужнього та героїчного захисника своєї Батьківщини.

 «Ваші творчі роботи використовуються для проведення заходів національно-патріотичного виховання персоналу, тексти пісень виконуються артистами Академічного ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України. Дякуємо вам шановні друзі за ваші твори, підтримку та небайдужість до прикордонного відомства», - зазначив полковник Іван Васильчук.

Пам’ятні статуетки, дипломи, відзнаки учасника конкурсу та грошові винагороди у розмірі 1 000 гривень отримали сьогодні лауреати премії «Смарагдова ліра», які проживають у м.Києві.

Так, у номінації «Музика» лауреатом став Кобзаренко Юрій – волонтер, автор пісень та віршів. Юрій створив збірник пісень і віршів «Хроніки сонячних струн», що відтворює напругу історичної боротьби Українського народу за незалежність, написав пісні для Академічного ансамблю пісні і танцю України Держприкордонслужби, що присвячені прикордонникам. Деякі зі своїх пісень він заспівав сьогодні прикордонникам.

У номінації «Образотворче мистецтво» (живопис) переміг Позняк Сергій – художник живописець, графік, член Національної спілки художників України, заслужений художник України. Сергій створив серію картин, присвячених захисникам державного кордону. Частину зі своїх творів він сьогодні презентував в Адміністрації Держприкордонслужби.

А у номінації «Журналістика» (радіо та телебачення) отримав звання лауреата премії «Смарагдова ліра» Коробенко Вадим – автор проєкту «Полігон» на мультимедійній платформі іномовлення України UATV. Вадим створив протягом 2019-2020 років серію телепрограм про прикордонників «Полігон» та «Морська охорона».

Враховуючи заходи, які вживаються по боротьбі з коронавірусом, почесні «смарагдові» нагороди в інших номінаціях направлені до органів охорони кордону.

Департамент персоналу Адміністрації Держприкордонслужби запрошує митців долучитись до проведення конкурсу «Смарагдова ліра» і цього року.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси