Навіки в морі… Світла пам’ять командиру катера Денису Петухову та сигнальнику Богдану Тіщенку

НАЗАД
31 серпня 2023 12:51

31 серпня - трагічна дата в історії Морської охорони Держприкордонслужби України.

Саме в цей день у 2014-му тактична група у складі двох катерів КаМО BG-119 та МКаМО BG-309 несла бойове чергування в Азовському морі за три милі від берега біля с. Безіменне Донецької області.

Це була гаряча фаза АТО. Морські прикордонники патрулювали вздовж узбережжя, адже на цьому напрямку ворог вишукував можливість перекидати диверсантів та зброю.

Просто серед спекотного дня вороже угруповання керованими ракетами прицільно вдарило по катерах Маріупольського загону Морської охорони.

Внаслідок влучання на катері BG-119 здетонував боєкомплект та почалася пожежа. 10 військовослужбовців отримали поранення. Від вибуху, прикордонників повикидало у воду. Люди трималися у воді близько години, обпалені, поранені, в шоковому стані. Це було пекло. На допомогу мчали інші катери та кораблі Морської охорони.

Катер вибухнув і затонув. Та поки був на плаву, прикривав бортом від ворожого вогню свій екіпаж та малий катер. Морським прикордонникам, які прибули на допомогу, вдалося врятувати 10 членів екіпажу. Довго шукали командира катера Дениса Петухова та сигнальника Богдана Тіщенка, до останнього маючи надію, що вони живі. Але, на жаль, побратими загинули.

Відтоді минуло дев’ять років.

У Регіональному управлінні, Навчальному центрі та в загонах Морської охорони хвилиною мовчання вшанували пам'ять побратимів, які віддали життя, захищаючи рідну землю та рідне море. За загиблими капелани загонів Морської охорони провели панахиди, до пам'ятних знаків поклали квіти.

У 2015 році, вшановуючи подвиг загиблих моряків-прикордонників в Приморському парку Маріуполя було встановлено меморіальний комплекс. За основу меморіалу було взято піднятий якір з КаМО BG-119.

Під час тимчасової окупації міста росіяни знищили меморіал, як і багато інших українських пам'ятників, пов'язаних з Україною, нашою історією та спадщиною.  

Впевнені, Україна обов'язково повернеться в Маріуполь і меморіальний знак загиблим морякам-прикордонникам буде відновлено.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Денис Петухов та Богдан Тіщенко нагороджені орденами «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Моряки кажуть, що мужні воїни не загинули, а вийшли в море і не повернулися. Море навіки стало їхнім прихистком. Але кожен з них живе в наших серцях та пам’яті чимось особливим – відповідальністю, характером, витримкою, мужністю, жартами й оптимізмом.

Низький уклін всім тим, хто ціною свого життя відстоював свободу та незалежність нашої держави!

Вічна пам’ять звитяжним захисникам!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси