Навчальний центр Морської охорони Держприкордонслужби відзначив 21 річницю з дня створення

НАЗАД
02 липня 2023 14:33

21 річниця – це тільки визначений офіційний статус Навчального центру, а коріння існування військової частини, як навчального закладу, повертають нас в ще глибше минуле, ще до того, як Україна отримала свою Незалежність.

В умовах оголошеного воєнного стану в державі, пов’язаного з повномасштабним вторгненням військ російської федерації в Україну, Навчальний центр Морської охорони Держприкордонслужби продовжує навчання спеціалістів для загонів Морської охорони та прикордонних загонів за різними напрямками підготовки.

Нові креативні форми, адаптовані під сучасне обладнання та озброєння програми, викладацький склад із досвідом та новаторським підходом до предметів навчань – це основні стовпи організації навчального процесу в центрі. Невтомна щоденна праця кожного викладача, кожного співробітника – це свідомий внесок в боротьбу за Перемогу над окупантом.

Навчальні класи, спеціалізовані аудиторії пам’ятають слухачів-іноземців, ще на базі 55-их курсів офіцерського складу ВМС, які з 60-х до 90-тих років ХХ сторіччя проводили підготовку спеціалістів для Військово-Морських Сил понад 30 держав світу.

З того часу центр пройшов чимало етапів реорганізації, розбудови та розвитку. Враховуючи виклики сьогодення та загрози сучасності, Навчальний центр Морської охорони Держприкордонслужби щодня розширює військову підготовку за різними напрямками, але орієнтир на запити Морської охорони лишається провідним.

За перше півріччя 2023 року підготовлено 445 військовослужбовців за 8 напрямками підготовки. Навчальний центр забезпечує первинну фахову підготовку молодших фахівців навігаційних приладів та систем; артилерійського та мінно-торпедного озброєння; засобів зв’язку; радіолокаційних, гідроакустичних станцій та комплексів; енергетичних установок, електрообладнання та автоматики кораблів (катерів) Морської охорони, а також молодших керівників (командирів відділень), старшин корабельних команд на курсах підвищення кваліфікації.

За останні 10 років персонал центру провів величезний обсяг робіт з розвитку та удосконалення навчальної матеріально-технічної бази.

Активно підтримується співробітництво з навчальними закладами Берегових охорон США, Румунії, Туреччини, Прикордонної варти Республіки Польща та Прикордонної поліції Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова. Постійно проводиться обмін візитами наших представників, відпрацювання спільних навчальних курсів, спілкування та обмін досвідом з питань організації служби та підготовки персоналу.

Заходи з нагоди 21 річниці НЦМО розпочалися із вшанування пам’яті Героїв, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України.

«Гучні святкування сьогодні не на часі. Наразі маємо одну спільну ціль – Перемогу. На її здобуття і спрямовуємо всі свої зусилля. В тяжкі хвилини людині потрібна підтримка, віра, вогник серед темряви. Світло завжди перемагає пітьму. А навчання – це й є світло. Недаремно і результат, який воно дає, зветься освітою!», - зазначив начальник Навчального центру Морської охорони Ілля Куценко, звертаючись до особового складу.

Заступник начальника Регіонального управління морської охорони Держприкордонслужби Олексій Брединський також привітав присутніх від імені Регіонального управління Морської охорони: «У цей святковий день, хочеться побажати вам бути гідними захисниками своєї Батьківщини, надійно обороняти морські ділянки нашої держави, у важкі хвилини проявляти силу волі, витримку, оптимізм, вміти швидко діяти, грамотно приймати зважені рішення. Завжди з гордістю носіть своє звання моряка-прикордонника, ніколи не втрачайте честі і гідності. Будьте свідомими громадянами своєї країни, прикладом для наслідування юним поколінням. Перемоги, мирного майбутнього і любові рідних, які чекають вас вдома. Зі святом! Будьте здорові, бадьорі, повні сил і впевненості!».

За вагомий внесок у забезпечення надійної охорони державного кордону України, сумлінне виконання службових обов’язків, старанність, дисциплінованість, високий професіоналізм, виявленні під час підготовки особового складу для охорони морських рубежів держави, та з нагоди річниці з дня створення Навчального центру Морської охорони співробітники Навчального центру були заохочені подяками та почесними грамотами.

Традиційно на адресу колективу надійшли вітання від Адміністрації ДПСУ, Регіонального управління Морської охорони, органів охорони державного кордону, місцевих органів влади, ветеранів.

Цінним подарунком для військовослужбовців став візит не просто гостя, а керівника, який стояв у витоків історії становлення центру, капітана 1 рангу Володимира Ісакова.

Завершився захід промовою та напутніми словами ветерана, справжнього моряка-підводника, капітана 2 рангу у відставці Олександра Алексєєва: «Пам’ятаю, будучи школярем завжди заслухався під час напутніх слів ветеранів, які мали за мету донести важливе учнівській молоді. Історія героїзму і жертовність наших дідів, батьків, братів буде закарбована в нашій пам’яті. Дуже тяжко усвідомлювати відкриту війну росії. Наші серця розриваються від горя через невинні жертви. Але сьогоднішні герої вправно перейняли звитягу, завзятість, стійкість, незламність духу. Як і багато років тому, наші діди та прадіди виборювали свободу рідної землі, так і сьогодні ті, хто захищають Україну – герої. Ви мужні, сміливі, сильні. Міцно тримаючи стрій, ви розумієте – за вами наші діти. Я щиро вірю, Перемога близько. І наступну річницю центру, ми неодмінно відсвяткуємо гучно, під мирним небом зі всіма нашими українськими захисниками в строю. Хай береже Вас Бог! Молимося за Вас! Віримо і пишаємось!».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси