На Сумщині вручили державні нагороди родинам загиблих прикордонників

НАЗАД
14 сiчня 2023 11:56

Днями у Глухівській міській раді відбулось вручення державних нагород сім’ям загиблих захисників України.

Серед нагороджених двоє військовослужбовців 5 прикордонного загону Державної прикордонної служби України, які загинули під час виконання бойових завдань з відсічі та стримування агресії збройних сил російської федерації.

Нагороди сім’ям загиблих прикордонників вручав заступник начальника 5 прикордонного загону з персоналу полковник Сергій Любашевський. Міський голова Надія Вайло подякувала матері полеглого воїна Ніні Вашук та молодим вдовам Марії Вашук і Світлані Поповченко.

«Сьогодні ми зібралися щоб вшанувати пам’ять наших Героїв-прикордонників, які віддали свої життя, захищаючи нашу Україну, за її незалежність, за її майбутнє. На жаль ця жахлива війна забирає життя найкращих українських синів. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо! Вічна і світла пам’ять полеглим Захисникам України!», - зазначив Сергій Любашевський.

Відповідно до Указу Президента України орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) були нагороджені майстер-сержант Олександр Вашук та головний сержант Олександр Поповченко.

Наказом Голови Держприкордонслужби України майстер-сержанту Олександру Вашуку та головному сержанту Олександру Поповченку присвоєні військові звання «старший майстер-сержант» (посмертно) та «штаб-сержант» (посмертно), відповідно.

24 лютого 2022 року, з початку протистояння повномасштабному вторгненню країни-агресора в Україну, майстер-сержант Олександр Вашук у складі зведеного загону прикордонників від Сумщини вибув для захисту й оборони міста Чернігова.

21 березня 2022 року на околиці міста Чернігів було виявлено переміщення ворожої диверсійно-розвідувальної групи, яка під прикриттям кулеметного розрахунку намагалася потрапити до міста. Майстер-сержант Олександр Вашук у складі бійців прикордонного підрозділу висунулися для прикриття блокпосту. Пліч-о-пліч охоронці кордону вели бій, стримували атаки противника. Під час шквального мінометного обстрілу майстер-сержант Олександр Вашук отримав поранення, несумісні з життям.

У Олександра Вашука залишилися дружина, син та мама.

Олександр Поповченко з жовтня 2020 року перебував в запасі, але після повномасштабного вторгнення росії в Україну прийняв рішення продовжити службу і стати на захист своєї держави.

16 травня 2022 року головний сержант Олександр Поповченко разом з побратимами ніс службу на одному з постів спостереження неподалік державного кордону в Шосткинському районі. Ворожа диверсійно-розвідувальна група під прикриттям вогню здійснила спробу прориву державного кордону. Позиція поста спостереження, де несли службу прикордонники, була піддана масованому обстрілу з мінометів, гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. Прикордонники дали жорстку відсіч російським окупантам, ті відступити за лінію державного кордону. Під час обстрілу позиції головний сержант Олександр Поповченко отримав смертельне поранення.

У Олександра Поповченка залишилися дружина, син та донька.

На кладовищі в місті Глухів, де поховані прикордонники, ієрей Свято-Воскресенського кафедрального собору (ПЦУ) у місті Суми Микола Карпенко провів літію, присутні схилили голови перед світлою пам’яттю Героїв-прикордонників.

Вічна пам’ять і слава Олександру Вашуку та Олександру Поповченку!

Герої не вмирають!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси