На Сумщині матері полеглого прикордонника вручили державну нагороду – орден «За мужність»

НАЗАД
01 березня 2024 10:10

Майстер-сержанту Олексію Федорову назавжди 42...

Він помер 22 жовтня 2023 року через поранення, отримані під час виконання завдань у зоні проведення бойових дій на Донеччині. Сиротами залишилися троє дітей – дві доньки й син.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Указом Президента України прикордонник Олексій Федоров посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Нагороду матері вручив заступник начальника 5 прикордонного загону з персоналу полковник Сергій Любашевський.

Олексій Федоров народився 29 березня 1981 року в селі Орлівка Ямпільського району, що на Сумщині. У 1999-2000 роках проходив строкову військову службу в Збройних Силах України.

У 2003 році Олексій Федоров вирішив пов’язати своє життя з охороною і захистом кордону, був призваний до лав Державної прикордонної служби України. Службу проходив в підрозділах Сумського прикордонного загону, згодом, у 2016 році був переведений до Луганського прикордонного загону.

24 лютого 2022 року Олексій Федоров одним із перших мужньо, впритул зустрів ворога під час наступу окупаційних військ росії в напрямку населеного пункту Станиця Луганська Луганської області, де прикордонники прийняли перший бій з противником.

З початку повномасштабного вторгнення підрозділ Олексія Федорова виконував бойове завдання з оборони населеного пункту Кремінна Луганської області, де тривали тяжкі бої. Ворог застосовував велику кількість бронетехніки для атаки на місто. Військовослужбовець, не зважаючи на ризик для життя, самовіддано боронив рідний край.

З січня 2023 року Олексій в складі підрозділу продовжує мужньо та героїчно виконувати бойові завдання з оборони міста-фортеці Бахмут Донецької області від навали російських загарбників.

21 лютого 2023 року підрозділ Олексія Федорова зайняв оборону в районі населеного пункту Федорівка Бахмутського району Донецької області. Ворог малими групами піхоти почав наступ на позиції прикордонників з різних боків. Штурмові дії противник здійснював за вогневої підтримки мінометів, ствольної артилерії та АГС. Охоронці кордону визначили напрямок головного удару й розпочали відбиття атаки. Вогневий наліт від наших мінометників не забарився. Прикордонники, під прикриттям обстрілу, наблизилися до противника й ліквідували більшість підрозділу окупантів. Під час бою, який тривав біля трьох годин, прикордонники дали гідну відсіч штурмовим групам загарбників, які упродовж бою посилювали наступ й активно підтримували свої дії артилерією.

В ході запеклого бою майстер-сержант Олексій Федоров отримав вогнепальне осколкове поранення грудної клітини, але це не завадило йому проявити ініціативу та діяти оперативно та впевнено. Завдяки його рішучості та мужності було взято в полон члена штурмової групи пвк «Вагнер», який надав Силам оборони важливу інформацію щодо чисельності, складу угруповання та озброєння, характеру дій противника.

Жертовний подвиг Олексія Федорова назавжди вписаний в історичний літопис України.

Вічна слава усім загиблим захисникам України!

Герої не вмирають! Вони назавжди залишаються у наших серцях!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси