На Буковині, Прикарпатті та Закарпатті сім’ям полеглих героїв-прикордонників вручили державні нагороди

НАЗАД
14 червня 2023 15:45

Згідно Указу Президента України орденами «За мужність ІІІ ступеня» (посмертно) було удостоєно загиблих воїнів-прикордонників з Прикарпаття, Буковини та Закарпаття.

Заслужені нагороди вручив родинам Героїв заступник начальника Західного регіонального управління з персоналу Дмитро Ліщинський.

Василь Гаїв у складі зведеного загону прикордонників виконував бойові завдання у Донецькій області. Наприкінці жовтня минулого року у протистоянні з батальйонно-тактичною групою противника чотирьом прикордонникам вдалося відволікти на себе ворога і знищити два танки та БМП. На жаль, від отриманих у бою поранень Василь Гаїв загинув. Похований Герой на Батьківщині, в с. Голинь Калуського району Івано-Франківської області. Нагороду отримала дружина Оксана.

Василь Завадецький, ще один уродженець Прикарпаття, загинув на Луганщині. У листопаді 2022 року, згідно бойового розпорядження, виконував завдання у Нововодяновому. Після завершення стрілецького бою з противником тіло бійця без ознак життя виявили побратими. Похований також у с. Голинь Калуського району Івано-Франківської області. Орден вручили дружині Наталії і доньці Наталії.

Дмитро Шовкопляс загинув у перші дні повномасштабного вторгнення виконуючи бойові завдання у складі Луганського прикордонного загону ім. Героя України полковника Євгенія Пікуса. Під час спроби російської ДРГ атакувати позицію прикордонників, агресор зазнав втрат і відступив. Дмитро прикривав дії прикордонного підрозділу вогнем зі стрілецької зброї, таким чином стримуючи просування противника. Загинув воїн під час мінометного обстрілу. Нагороду передали сестрі Оксані.

Крім того, сьогодні в управлінні Чернівецького загону заступник начальника Західного регіонального управління з персоналу полковник Дмитро Ліщинський вручив державну нагороду родині загиблого Героя Івана Івановича Терновецького.

Нагороду отримали мати та дружина захисника України.

Молодший сержант Іван Терновецький з дня вторгнення збройних сил російської федерації на територію України мужньо та самовіддано виконував бойові завдання у складі підрозділів Луганського прикордонного загону. Брав безпосередню участь в обороні Донецької області. Своїм особистим прикладом стійкості та незламності разом з іншими захисниками стримував штурми окупаційних військ та не давав загарбникам можливості просунутися на даному напрямку. Іван Іванович загинув смертю хоробрих 20 грудня 2022 року в районі населеного пункту Підгородне Донецької області, отримавши смертельне поранення під час мінометного обстрілу.

Також сьогодні у Косівській міській раді Івано-Франківської області батьки та дружина отримали нагороду загиблого Героя Кияненка Дмитра Васильовича. Орден вручили Голова міста Юрій Плосконос та заступник начальника Чернівецького загону з персоналу підполковник Олександр Карпець.

Сержант Дмитро Киияненко народився 20 листопада 1996 року у селі Урзуф Донецької області. Проходив службу у Донецькому прикордонному загоні на посаді техніка-водія групи внутрішньої та власної безпеки ГВВВБ «Схід» Держприкордонслужби України. З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну мужній захисник у складі Сил оборони захищав Маріуполь. 19 травня Дмитро разом з побратимами за наказом вийшли з "Азовсталі" у російський полон. Мужній воїн перебував у колонії в населеному пункті Оленівка, Донецької області. Життя героя-прикордонника обірвалося 19 вересня 2022 року під час перебування у полоні. На Закарпатті виконувач обов’язків начальника Чопського прикордонного загону полковник Роман Кігівчак вручив орден «За мужність» ІІІ ступеня родині полеглого Героя-прикордонника.

Старший солдат Андрій Поляк був призваний за мобілізацією до Чопського прикордонного загону у квітні минулого року. Прикордонник брав безпосередню участь в обороні Донецької області. Він загинув під час виконання бойового завдання 1 червня 2022 року у районі населеного пункту Ярова. На жаль, під час артилерійського обстрілу він отримав осколкове поранення, несумісне з життям.

Указом Президента України, за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій Присязі, старшого солдата Андрія Поляка нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Державну відзнаку вручили матері, дружині та братові прикордонника.

Слава вірним синам України. Щирі співчуття рідним полеглих.

Шануймо пам'ять про Героїв. Пам’ятаймо, якою ціною здобувається свобода.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси