На міжнародних навчаннях «Буребіста» ДПСУ окреслила ризики ядерної контрабанди, пов’язані з російською агресією

НАЗАД
19 грудня 2023 12:23

Нещодавно на території Республіки Молдова відбулися міжнародні командно-штабні навчання «Буребіста».

Метою заходу було покращення взаємодії та обмін досвідом з питань протидії ядерній контрабанді, оцінка наявних загроз та аналіз ризиків із виявлення та запобігання незаконному транскордонному переміщенню радіоактивних та ядерних матеріалів.

Під час навчань представники з США, Великої Британії, Туреччини, Боснії і Герцеговини, Косово, Сербії, Молдови та України вирішували завдання за різними сценаріями щодо порядку реагування при виявленні незаконного переміщення радіоактивних та ядерних матеріалів. Учасники ділилися своїм досвідом та актуальною інформацією за тематикою навчань.

Представник Адміністрації Держприкордонслужби України провів презентацію існуючих ризиків незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних та ядерних матеріалів. Було наголошено на значну кількість радіоактивних матеріалів, які в результаті російської агресії перебувають поза державним контролем, що в свою чергу підвищує ризики ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій радіаційного характеру на транскордонному рівні.

Представник прикордонного відомства наголосив, що незважаючи на масштабні військові та гібридні дії москви, які націлені на знищення незалежної України, Державна прикордонна служба України спільно з іншими складовими сектору безпеки та оборони продовжує ефективно виконувати визначені функції та завдання, діючи відповідно до законодавства України в умовах воєнного стану, міжнародного права та положень Конвенції про ядерну безпеку.

Під час навчань також було презентовано порядок практичних дій з перевірки радіоактивних вантажів. В рамках «Буребісти» представники України та США обговорили подальші кроки щодо покращення взаємодії із посилення спроможностей у протидії незаконному переміщенню радіоактивних та ядерних матеріалів на державному кордоні України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси