На адмінмежі з Кримом Держприкордонслужбою створена дієва система контролю за персоналом та протидії корупційним проявам

НАЗАД
10 лютого 2016 13:56

Хабарництво є великою загрозою та викликом для будь-якого суспільства, а тому Державна прикордонна служба України, як і інші державні органи, безповоротно

Хабарництво є великою загрозою та викликом для будь-якого суспільства, а тому Державна прикордонна служба України, як і інші державні органи, безповоротно взяла курс на реформування та очищення своїх лав від корупціонерів. Ця робота триває в усіх сферах діяльності відомства та на всіх ділянках, в тому числі й на адміністративній межі з ТОТ АР Крим. Зокрема, на цьому напрямку створена дієва система протидії та запобіганню корупції серед персоналу, яка включає в себе як людські ресурси, так і технічні засоби.

Контроль за службовою діяльністю прикордонників починається з моменту заступання на службу, де до них доводяться всі аспекти відповідальності за можливі порушення та вимагання неправомірної вигоди. Несення ж самої служби в контрольних пунктах на адміністративній межі здійснюється виключно спільно з представниками фіскальної служби, що виключає прийняття одноосібного рішення. Представники громадськості та члени громадських формувань також мають можливість здійснювати контроль за діяльністю як прикордонників, так і митників у контрольних пунктах. Крім цього, в усіх місцях здійснення прикордонних операцій встановлені відеокамери, що цілодобово записують всі дії військовослужбовців.

Аби унеможливлювати порушення серед прикордонників, існує і система заохочення військовослужбовців, особливо тих, які найбільш позитивно проявили себе під час служби чи відмовились від запропонованої неправомірної вигоди.

Не зважаючи на такі заходи, у відомстві не виключаються факти можливого зловживання прикордонниками під час несення служби, тому значно активізовано роботу підрозділів внутрішньої та власної безпеки, які перевіряють всю інформацію про можливі протиправні дії. Ця ж робота триває у тісній взаємодії з СБУ, прокуратурою та іншими правоохоронними структурами. Окремо офіцерами всіх ланок здійснюються раптові перевірки несення служби, моделюються різні ситуації для викриття можливих схем протиправної діяльності. До уваги беруться всі повідомлення, які розповсюджуються громадськими та правозахисними організаціями, а також ті, які публікуються в засобах масової інформації. По даним фактам здійснюється відповідна перевірка.

По всім фактам, що містять корупційні ознаки, керівниками на місцях вживаються жорсткі заходи в межах компетенції та наданих прав, а матеріали службових розслідувань направляються до військової прокуратури для встановлення ступеню вини та притягнення до відповідальності згідно з чинним законодавством.

При цьому Держприкордонслужба звертається до  усіх громадян, які мають факти можливих протиправних дій прикордонників, відразу повідомляти на гарячу лінію «Довіра» за номером телефону (044) 527-63-63 та підрозділи Азово-Чорноморського регіонального управління. У разі вимагання від вас хабара, ні в якому разі не погоджуйтеся, тільки спільними зусиллями вдасться запобігати таким ганебним вчинкам. Також закликаємо не провокувати прикордонників на отримання хабара, адже нагадаємо, що кримінальна відповідальність передбачена не лише за отримання коштів, а й за спробу їх дачі. Відмовляючись від необґрунтованої «сплати» ви вкладаєте свою частку в фундамент боротьби з корупцією  в державі в цілому. Давайте протидіяти хабарництву разом!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси