Морські прикордонники вдосконалюють навички тактичної медицини

НАЗАД
15 лютого 2023 11:43

Протягом цього тижня бійці відділу спеціальних дій Одеського загону Морської охорони Держприкордонслужби проходили курс тактичної медицини.

Курс спрямований на підготовку військовослужбовців не медиків, для набуття практичних навичок з надання первинної невідкладної допомоги CLS.

Заняття тривали в екстремальних умовах, максимально наближених до реальних. За багатьма різними сценаріями, військовослужбовці мали діставатися до поранених, при цьому виявляючи заміновані позиції, прораховувати найбезпечніші шляхи та способи евакуації поранених із зони обстрілу у безпечне місце.

Разом з тим, протягом тренінгу моделювалося дуже багато різних ситуацій щодо поранених, їх кількості, видів поранень тощо. Діагностика стану кожного з поранених, визначення черговості роботи з ними, зупинка масивної кровотечі різними методами, відновлення прохідності дихальних шляхів, розпізнавання та боротьба з пневмотораксом, тампонація ран і накладання турнікетів, внутрішньовенний і внутрішньокістковий доступ та інфузійна терапія – ці, та безліч інших основ з тактичної медицини, морські прикордонники ефективно опановували на практиці.

Дуже важливо надати якісну медичну допомогу до того, як поранений потрапить до рук фахівців, тому учасники тренінгу відпрацьовували свої дії за алгоритмом MARCH. Й після виконання тих чи інших елементів, інструктори щоразу оцінювали та докладно обговорювали дії кожного.

 Як підходити до пораненого, як розташовувати, якщо їх кілька, як заповнювати карту пораненого, аби згодом кваліфіковані медики мали якомога більше інформації для надання подальшої допомоги, як прикривати вогнем побратимів під час надання допомоги – усі ці аспекти розглядалися до найменших дрібниць.

Такий практикум є вкрай корисним й дозволяє структурувати отримані раніше знання. Це сприяє тому, аби кожен міг набуті навички довести до автоматизму.

«У моїй практиці допомоги пораненим не було жодної однакової ситуації, всі вони завжди різні. При відповідних пораненнях час іде на секунди й при цьому діяти треба негайно, чітко та без помилок. Тому, якщо бійці матимуть хороший базис вмінь та навичок з тактичної медицини, це загалом працюватиме на те, що пораненому на місці буде надано вчасну та якісну допомогу і його життя буде врятовано. Дуже важливою є правильна оцінка тактичної ситуації. Найкраща медицина – це хороша тактика», - каже фельдшерка відділу «спеців» Вікторія.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси