Морські прикордонники долучаються до уроків мужності та запрошують на службу до лав Морської охорони

НАЗАД
22 жовтня 2023 11:34

Військовослужбовці Ізмаїльського загону Морської охорони відвідали Дунайський центр професійної освіти та долучилися до уроку мужності для здобувачів освіти, які опановують спеціальність «матрос, моторист».

Моряки-прикордонники розповіли про особливості служби, продемонстрували відеоматеріали з життя та службових буднів Морської охорони.

Майбутні моряки цікавилися умовами служби, секретами морського ґарту та участю морських прикордонників у захисті України.

Капітан 2 рангу Володимир Яровий розповідав про дії екіпажів при здійсненні охорони та оборони державних рубежів на морській та річковій ділянках, поділився особистим досвідом служби.

«Моя військова кар’єра у прикордонному відомстві розпочалася у 2010 році – я підписав перший контракт та розпочав службу в Харківському прикордонному загоні. Згодом закінчив Національну академію Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Далі була служба на півдні країни. На той момент війна на сході Україні йшла вже два роки. Згодом і я долучився до оборони рубежів країни на Луганщині. У 2020 році був переведений до Маріупольського загону Морської охорони. В ніч на 24 лютого 2022 року знаходився на службі і вів спостереження за надводною обстановкою в акваторії Азовського моря. На той час російські кораблі майже завжди були близько до нашого берега, але раптом різко знялися з якоря і відійшли у центральну частину моря. За декілька днів до повномасштабного вторгнення в повітрі «відчувалася» напруга і було очевидно, що росіяни щось затівають. Вранці 24 лютого агресор завдав перших ракетних та артилерійських ударів по Маріуполю. Ми зайняли оборону на околицях міста для стримування ворога. Але росіяни готувалися до штурму потужно. Вони гатили по нас з усього озброєння. Але не змогли зламати нас. На початку березня від вибуху мінометної міни я отримав перше поранення. Згодом й друге – коли знищував ворожий танк, прикривавши відхід бойових побратимів», - згадує капітан 2 рангу Володимир Яровий.

«Де ви брали силу, наснагу, чому не боялися іти в бій з ворогом? Ви ж могли втратити життя!» - запитували юнаки у морського прикордонника.

«Кожен з вас, хто слідкує за подіями повномасштабного вторгнення, розуміє, що сили ворога переважали нас кількісно, але наша жага до Перемоги, волі, незалежності була нездоланною. Наша найбільша перевага у тому, що ми на своїй землі, знаємо, за що воюємо, а вони - просто зомбі, на кшталт «живого м’яса». Звичайно, що страх був. Були складнощі: ми шукали зв’язок, здобували по крихті новини, як просуваються рашисти по нашій землі. Ми бачили і знали, що вони робили з українцями, як вбивали дітей, ґвалтували жінок, саме тому жага знищити їх була сильнішою за будь-який страх. Зараз кожен українець всіма своїми силами допомагає у боротьбі з агресором. Хтось зі зброєю в руках захищає рідну країну, а хтось робить усе можливе в тилу. Всі ми згуртувалися і є частинками одного цілого – нашої України. Щоденно ми даємо відсіч ворогу, боремося за безпечне майбутнє наших дітей, адже саме вони з часом будуть визначати шляхи розвитку країни», - зазначив Володимир.

Сьогодні чимало випускників Дунайського центру професійної освіти вже проходять службу в Ізмаїльському загоні Морської охорони та є доброю когортою свідомих та відповідальних військовослужбовців.

Отже, кожен, хто має бажання долучитися до оборони України та охорони державних рубежів, може реалізувати свій потенціал і в Ізмаїльському загоні Морської охорони.

Кандидатами на службу можуть стати громадяни України без судимості, віком від 18 до 60 років, які придатні за станом здоров’я та мають освіту не нижче середньої.

За більш детальною інформацією з питань служби за контрактом звертайтеся за телефонами:

+38 068-890-68-63

+38 098-266-53-55

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси