Куди приводить хибний шлях?

НАЗАД
02 лютого 2024 13:00

Ще одну схему переправлення чоловіків за кордон викрили оперативники на західному кордоні.

Оперативні співробітники Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України в рамках кримінального провадження за кваліфікацією ч. 3 ст. 332 ККУ ліквідували ще один канал незаконного переправлення військовозобов’язаних громадян України через державний кордон. Заходи з викриття і припинення злочинної діяльності проводилися спільно зі співробітниками управління міграційної поліції та слідчого управління ГУ НП в Рівненській області.

Діючи за попередньою змовою та з метою особистого збагачення жителі Рівненської області організували незаконний виїзд за межі території України чоловіків, яких під час дії воєнного стану тимчасово обмежено у такому праві. Чоловікам сприяли у виїзді під виглядом водіїв для здійснення міжнародних пасажирських та вантажних перевезень. Звісно, після перетину кордону, вони вже не поверталися до України.

У ході досудового розслідування було задокументовано та викрито механізм здійснення протиправної діяльності, встановлено причетних осіб, отримано відомості щодо внесення ліцензіатом на міжнародні перевезення до системи «Шлях» громадян України, які перетнули кордон «в одну сторону». За вказану послугу псевдоводії сплачували фігурантам до 1000 доларів США з особи.

Під час обшуків, які проводились у Рівненській та Тернопільській областях, за адресами проживання, у офісах, у яких здійснювалась діяльність даної юридичної особи, а також в автомобілях виявлено та вилучено комп’ютерну та оргтехніку, банківські картки, печатки, мобільні телефони, копії документів закордонних паспортів чоловіків призивного віку, блокноти з чорновими записами та інші речові докази протиправної діяльності. Задокументовано роль кожного співучасника, розподіл цих ролей, поєднані єдиними умислом та корисливим мотивом.

Чотирьом фігурантам кримінального провадження, за фактом незаконного переправлення громадян України через державний кордон, повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 332 КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. При цьому, одного фігуранта цього ж дня було виявлено при спробі перетину українсько-польського кордону у напрямку виїзд.

Зазначеним особам обрано запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту. Досудове розслідування триває, здійснюється дослідження вилучених в ході обшуку речових доказів та проводяться інші слідчі (розшукові) дії.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси