«Кордон у вогні» - збірка чесних, без прикрас спогадів прикордонників, які боронили Україну у перші місяці війни з Росією

НАЗАД
18 травня 2021 07:54

У квітні 2021 року вийшла у світ книжка «Кордон у вогні». Це збірка спогадів про героїчне і трагічне воїнів-прикордонників, які, стикнувшись з небезпекою, загрозою своєму життю, не спасували, а вистояли у нерівному бою з найманцями збройних формувань РФ.

Зібрані у збірці «Кордон у вогні» розповіді – це оцінка реальними людьми подій неоголошеної російсько-української війни від 2014 року, свідомо залишена без зайвого прикрашання чи виправлення.

«Коли мене питають «Чи було там страшно? А якщо було, то що найстрашніше?», то відповідаю так – страшно лише декілька хвилин, між командою «Приготуватися до бою! Зайняти кругову оборону!» і власне самим боєм. Ці хвилини тягнуться дуже довго, і в голову лізе всяке… А коли розпочинається «замєс», то боятися вже ніколи» («Кордон у вогні». «Життя та неперевершені пригоди старшини Соломонова»).

Цією збіркою, яка надрукована видавництвом Національної академії прикордонного відомства, Держприкордонслужба започатковує серію спогадів прикордонників, які стримували російську збройну агресію проти України. Вони є безцінним матеріалом для історії, правдивої оцінки тих подій.

«Перший постріл завжди неочікуваний. Абсолютно байдуже, з чиєї сторони полетіла куля. У цю мить по тілу розбігаються мільйони холодних босих мурашок. Пульсує адреналін, який мобілізує тіло на надлюдські  можливості. Мозок у стресовій ситуації підключає всі свої резерви, видаючи сотні рішень і можливих розвитків подій…» («Кордон у вогні». «Незапланований досвід»).

У коротких розповідях безпосередніх учасників оборони державного кордону України є як героїчні вчинки і дії, так і трагічні події. Це школа мужності, яку вони пройшли та вистояли, не дивлячись на всі труднощі та небезпеку, що їх загартувала та зробила сильнішими.

«Після одного бомбардування по рації передали, що загинув Женька Блонський (снаряд накрив його бліндаж) з одеситів, ми його знали, бо раніше він в Бортничах служив, ми вже подзвонили своїм в Київ, що так і так, все немає…сидимо куримо біля бліндажа, і тут Блонський підходить в якомусь маскхалаті на голе тіло наче привид і каже: «Лопату позичте, бо бліндаж засипало, відкопатися потрібно» («Кордон у вогні». «Життя та неперевершені пригоди старшини Соломонова»).

Унікальні, чесні, без прикрас і не без кумедних моментів розповіді безпосередніх учасників оборони державного кордону наразі є в кожному регіоні України – в підрозділах охорони держрубежу. Вони також поповнили бібліотеки Національної академії та навчальних центрів Держприкордонслужби. Ці спогади краще за підручники розкажуть, що таке «в умовах реального бою», хто такі побратими…

До речі, впорядкуванням збірки займався колектив Центрального музею Держприкордонслужби. З нагоди Міжнародного дня музеїв (відзначається, сьогодні, 18 травня) принагідно нагадуємо, що у Центральному музеї Держприкордонслужби можна побувати у селищі Оршанець, що у Черкаській області.  

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси