Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток

НАЗАД
15 листопада 2022 15:00

Прикордонники Чопського загону, на запрошення директора Центру аналізу регіональних ризиків та одного з керівників проєкту «Safe and inclusive border Slovak and Ukraine» Світлани Мітряєвої, взяли участь у цікавій онлайн дискусії.

Тема дискусії: «Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток».

Захід було організовано спільно з науковцями та студентами Ужгородського національного університету. У ньому також брали участь представник Закарпатської митниці та експерт Центру аналізу регіональних ризиків.

У режимі «онлайн» до обговорень долучилися представники партнерів проєкту зі Словаччини: директор прикордонної поліції Ладіслав Хабречек, прессекретар митного директорату Яна Німріхтерова, старший науковий співробітник Словацької асоціації зовнішньої політики, доктор політичних наук, професор Александр Дулеба.

У ході двогодинної дискусії обговорювалися актуальні питання соціально-економічного життя прикордоння, перспективи розвитку співпраці усіх учасників проєкту.

Експерти Центру аналізу регіональних ризиків представили присутнім мету проєкту та проміжкові результати його реалізації. Науковці університетів Пряшева та УжНУ обговорили створення навчального курсу «прикордонні студії», який розроблено на підставі аналітичного матеріалу, зібраного в ході реалізації проекту, та вже впроваджено у навчальну програму Пряшівського університету.

Представники Чопського прикордонного загону розповіли про напрямки розвитку співпраці з правоохоронними структурами суміжних держав, про заходи, які вживаються задля підвищення пропускних можливостей, комфорту та безпеки при перетині державного кордону, а також про участь у міжнародних освітніх та ознайомчих заходах і перспективи подальшої взаємодії у рамках проєкту.

Усі учасники дискусії відзначили високу цінність проєкту SIBSU для визначення напрямків соціально-економічного розвитку прикордонних регіонів України та Словаччини, забезпечення вищого рівня міжнародної та міжвідомчої співпраці в процесі прикордонно-митного оформлення та пропуску осіб через українсько-словацький кордон, а також просвітницької роботи навчальних закладів прикордоння.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси