Консультативна рада EUBAM закликає національні відомства до подальшої модернізації управління кордонами

НАЗАД
27 листопада 2019 14:44

27 листопада 2019 року в Кишиневі відбулося 33-е засідання Консультативної ради Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні.

 27 листопада 2019 року в Кишиневі відбулося 33-е засідання Консультативної ради Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні в присутності представників Міністерств закордонних справ, прикордонних, митних та правоохоронних органів, Представництв Європейського Союзу, Міжнародної організації з міграції, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Програми розвитку ООН. Державну прикордонну службу України представляв Голова відомства Сергій Дейнеко.

Серед більш значущих досягнень Консультативна рада відзначила тривалу та активну співпрацю EUBAM та партнерських служб, відкриття спільного контактного пункту «Паланка» та зусилля у боротьбі з контрабандою сигарет. Крім того, Консультативна рада закликала молдовські та українські відомства скористатися перевагами спільного контролю та впровадити цей механізм у нових локаціях на спільному кордоні.

Посол Європейського Союзу в Республіці Молдова Петер Міхалко зазначив, що «протягом останніх років EUBAM знову відіграє важливу роль, надаючи підтримку компетентним органам Республіки Молдова та України в подальшому впровадженні концепції інтегрованого управління кордонами та технічну допомогу в процесі придністровського врегулювання, а також сприяючи боротьбі з контрабандою, зокрема, тютюну. Створення спільного контактного пункту «Паланка» в спільному пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне» є важливим досягненням, яке у найближчому майбутньому слугуватиме прикладом для досягнення відчутних результатів подальшої реалізації концепції спільного прикордонного контролю».

Пан Штефан Шльойнінг, керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні, підкреслив важливу роль EUBAM у підтримці Європейським Союзом впровадження концепції інтегрованого управління кордонами в Республіці Молдова та Україні. «В межах проекту, фінансованого ЄС, відкрито сучасний спільний пункт пропуску «Паланка-Маяки-Удобне», що значно скоротило час перетину кордону громадянами і товарами. Завдяки коштам ЄС завершується реконструкція ще двох пунктів пропуску. Ці сучасні об'єкти створять можливості для безперешкодного та безпечного руху через кордон». Він також додав, що «для здійснення спільного контролю на українсько-молдовському кордоні державним органам обох країн слід завершити демаркацію кордону та впровадити узгоджену Дорожню карту спільного контролю».

«Ми вдячні EUBAM за всебічну підтримку зміцнення співпраці на українсько-молдовському кордоні, розвиток прикордонного відомства України, а також за стратегічне партнерство в усіх наших починаннях протягом багатьох років. Крім того, хочу відзначити плідну роботу партнерських служб України та Молдови у сфері протидії транскордонній злочинності», - сказав Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко під час спілкування.

Пан Сергій Саєнко, в.о. Директора департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України заявив про прагнення рухатися до спільного митного та прикордонного контролю в пунктах пропуску між Україною та Молдовою, та підкреслив готовність до посилення взаємодії між митними адміністраціями двох сусідніх країн у боротьбі з контрабандою зброї, боєприпасів, наркотиків та порушенням митних правил під час переміщення товарів, у тому числі тютюнових виробів, шляхом обміну оперативною інформацією та проведення спеціальних спільних операцій за підтримки, зокрема, EUBAM та OLAF.

Пані Тетяна Молчан, Державний секретар Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова висловила вдячність за практичний внесок EUBAM у розбудову спільної робочої програми та надала високу оцінку зусиллям Місії, спрямованим на реалізацію важливих кроків задля отримання результатів в кожному з трьох компонентів її діяльності. В цьому контексті вона також зазначила: «Ми хотіли б особливо відзначити відкриття спільного контактного пункту «Паланка», який було спроектовано, зокрема, для реалізації повноцінного спільного контролю. Ми закликаємо EUBAM до подальшої роботи, орієнтованої на конкретні результати задля досягнення реального прогресу, що сприятиме стабільності та безпеці у регіоні».

Глава EUBAM Славомір Піхор сказав: «Від імені EUBAM та від себе особисто я хочу подякувати нашим партнерам у Республіці Молдова та Україні за спільну відповідальність та відданість, а також за ентузіазм та конструктивність нашої взаємодії. Значні спільні досягнення, які ми сьогодні зазначили, дозволяють з оптимізмом дивитися у прийдешній період мандату Місії».

Наступне засідання Консультативної ради відбудеться в Одесі в червні 2020 року.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси