Історія одного «Ломбарда»

НАЗАД
21 сiчня 2024 10:29

Веселий, завжди з усмішкою на обличчі та «жартом за пазухою». На перший погляд від прикордонника на псевдо «Ломбард» так і віє легкістю та безтурботністю.

Насправді ж за його плечима чималий бойовий досвід: участь в антитерористичній операції на сході, бої за Лисичанськ, Лиман, запеклі зіткнення в районі 32-блокпосту поблизу села Сміле Луганської області, котрий в народі прозвали «долиною смерті».

А починалося все в далекому 2005 році. Тоді Олександр підписав свій перший контракт зі Збройними Силами України. Хлопець добре розумівся в техніці, тому став зв'язківцем. Прослужив 6 років, коли дружина завагітніла, звільнився. Під час першої хвилі мобілізації в 2014 році пішов до військкомату. Звідти потрапив в 24 окрему механізовану бригаду імені короля Данила. На той час на фронті потрібні були піхотинці, тому Олександра швидко перекваліфікували зі зв'язківця в гранатометники. Після демобілізації в 2015 році, військовий повернувся до цивільного життя.

«Працював менеджером мережі ломбардів. Звідти і пішов мій позивний», - додає військовий.

В перший день повномасштабного вторгнення, Олександр зібрав речі та попрямував, уже за звичним маршрутом – до військкомату. Там сказали чекати. У стінах ТЦК зустрів знайомого прикордонника. Той саме з’ясовував деталі відбору до лав оновленого 1 прикордонного.

«Він розказав мені про бойовий шлях загону і я зрозумів, що ми один одному підходимо. Так я і потрапив у прикордонники», - згадує «Ломбард».

В лавах 1 загону прикордонник повернувся до звичної справи – знову став зв'язківцем. Про обличчя війни Олександр знає не з чужих уст. Її пізнав із середини в різних іпостасях. Каже, за 10 років усе кардинально змінилося. З класичної – війна стала технологічною, тому треба іти в ногу з часом і доганяти все екстерном.

«Зараз бойові дії агресивніші в порівнянні з 2014. FPV-дрони нищать ворожу техніку та живу силу куди більше ніж артилерія та міномети. Тоді у нашому арсеналі була переважно застаріла радянська техніка. Великі переносні радіостанції, які видавали максимум на рівні ротного. Зараз забезпечення краще в рази. З’явилися нові можливості, про які ми 10 років тому й мріяти не могли»,- каже прикордонник.

Наразі «Ломбард» вивчає новинки у сфері зв’язку та радіолокаційних систем, пройшов курси та став начальником комплексної апаратної СКІТА-04. Пояснює, що модернізованою технікою треба правильно користуватися, щоб у стократ ефективніше «крошити» ворога в зоні активних бойових дій. Олександр із запалом в очах рветься в бій, каже: «Пора все закінчувати, а то справ у цивільному житті назбиралося багато».

«Після демобілізації в 2015 мене трохи «накривало», працював з психологами. Коли повернувся до звичайного ритму життя, разом з друзями утворили колаборацію, яка допомагала хлопцям, котрі продовжують служити і волонтерам. Для них ми організовували тури, де можна було розвіятися, відпочити. Займалися різноманітними активностями: піднімалися в гори, сплавлялися річками, досліджували печери. В групі завжди працював військовий психолог. Він міг підтримати, навчити боротися зі стресом в бойових умовах», - розповідає Олександр.

Після перемоги прикордонник планує продовжити роботу в цьому напрямку. Каже, травми, з якими військові стикаються в зоні бойових дій, ще довго будуть у суспільстві. Подолати їх не легко, тому захисникам потрібно допомогти адаптуватися до мирного життя та зробити все необхідне для того, щоб війна закінчилася у їхніх головах.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси