Інтегроване управління кордонами – перезавантаження

НАЗАД
16 серпня 2023 17:56

Стратегію інтегрованого управління кордонами очікують докорінні зміни на вимогу часу.

Сьогодні, 16 cерпня 2023 року, відбулося чергове засідання Міжвідомчої робочої групи з питань координації інтегрованого управління кордонами (ІУК).

Відповідно до доручення голови Міжвідомчої робочої групи – Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної захід проводився під головуванням Голови Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека.

Участь у засіданні взяли представники Офісу Президента України, Верховної Ради України, Апарату Ради Національної безпеки та оборони України, народні депутати України, суб’єкти інтегрованого управління кордонами, громадські та міжнародні організації.

У ході роботи Голова Держприкордонслужби звернув увагу учасників на зміни до Стратегії інтегрованого управління кордонами, які були внесені Кабінетом Міністрів України з урахуванням викликів і загроз воєнного часу та отриманням Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Присутні на засіданні також розглянули стан виконання Плану заходів на 2020 – 2022 роки щодо реалізації Стратегії ІУК на період до 2025 року та обговорили проєкт Плану заходів на 2023 – 2025 роки. Учасники заходу наголосили на важливості якнайшвидшої адаптації нормативно-правової бази України у відповідність до норм європейського та міжнародного права та створення Національного координаційного центру ІУК.

У ході обговорення перший заступник Голови Держприкордонслужби Володимир Нікіфоренко зазначив: «робота над розвитком інтегрованого управління кордонами не завершується і наступного року ми маємо розпочати процес формування нової візії – Стратегії майбутнього ІBM на довгострокову перспективу».

Окрема увага в ході засідання приділялася Національній методиці, за якою оцінюватимуть якість виконання завдань ІУК на кшталт європейського механізму Шенгенського оцінювання. Ця методика була нещодавно затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2023 р. № 595.

Сергій Дейнеко звернув увагу на потребу мобільності прикордонного контролю: «якщо Україна стане частиною європейського економічного простору їй у перспективі не потрібні будуть істотні контрольні потужності на кордоні з країнами ЄС, адже ця ділянка кордону стане практично відкритою. Натомість буде можливість швидко перемістити та ефективно використовувати мобільні засоби контролю на інших ділянках державного рубежу».

Міжнародні партнери привітали успішну роботу з реалізації Стратегії ІУК навіть за умов збройної агресії рф. Заступник керівника Операційного Департаменту Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Мікко Гроенберг, менеджерка сектору кордонів та міграції Представництва ЄС в Україні Барбара Ротовнік, керіник проєкту «EU4IBM - Стійкість» Міжнародного центру розвитку міграційної політики Арунас Адоменас та керівник програми міграції й управління кордонами Міжнародної організації з міграції в Україні Кей Фукагава висловили щирі співчуття сім’ям загиблих у війні охоронців кордону та непохитну підтримку усім українським прикордонникам.

За результатами засідання затверджено оновлений склад робочої групи, прийнято звіт про виконання плану заходів на 2020 – 2022 роки з реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами, схвалено проєкт Плану заходів на 2023 – 2025 роки, визначено завдання суб’єктам інтегрованого управління кордонами та ухвалено відповідне протокольне рішення.

«Дякую європейським партнерам за всебічну та широку підтримку прикордонного менеджменту в Україні», – зазначив Сергій Дейнеко.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси