Інформація щодо організації пропуску громадян України на територію Республіки Білорусь для сезонного збору дикоросів

НАЗАД
14 червня 2016 18:00

Адміністрація Державної прикордонної служби України розпочала активний діалог з білоруськими колегами з питань організації сезонного пропуску громадян України для збору дикоросів на території б

Адміністрація Державної прикордонної служби України розпочала активний діалог з білоруськими колегами з питань організації сезонного пропуску громадян України для збору дикоросів на території білоруського заповідника «Ольманські болота».

1 липня 2015 року Законом Верховної Ради України ратифіковано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про порядок перетину українсько-білоруського державного кордону жителями Рокитнівського району Рівненської області України і Столинського району Брестської області Республіки Білорусь, підписану 23 січня 2013р. в м. Гомель.

За повідомленням Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь (нота від 12.08.2015 № 11-10/17654), білоруська сторона минулого року в односторонньому порядку відмовилась від участі у вищезазначеній угоді.

Разом з цим, за результатами зустрічі керівників прикордонних відомств України та Республіки Білорусь від 4 травня 2015 року, яка відбулась у м. Київ Сторони дійшли згоди, що з набранням чинності 18 червня 2013 року Договором між Україною та Республікою Білорусь про державний кордон керівники прикордонних відомств отримали повноваження на прийняття рішення щодо здійснення пропуску громадян країн поза пунктами пропуску через державний кордон під час святкових та поминальних днів, днів добросусідства, для проведення сезонних робіт тощо. 

Зазначені повноваження також підтверджені Угодою між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених, учиненої 4 травня 2015 року в м. Києві, та яка набрала чинності 15 квітня 2016 року.

З метою реалізації домовленостей керівників прикордонних відомств України та Республіки Білорусь, на запит Адміністрації Державної прикордонної служби України 3 червня 2015 року Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь надав згоду на організацію пропуску місцевих жителів через українсько-білоруський державний кордон для збору дикоросів у період з 1 липня по 15 листопада 2016 року.

Інформуємо, що відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 21.07.2015 № 337 «Про питання відвідування заповідника» Головою Столінського районного виконавчого комітету Брестської області Білорусі прийнято рішення про щорічну сплату коштів іноземними громадянами за відвідування території заповідника «Ольманські болота».

Зокрема, у 2015 році сплата становила близько1,5 тисяч гривень та у 2016 році становитиме близько  2,5 тисяч гривень з кожної особи без вікових обмежень.

Відповідно до інформації начальника Пінського прикордонного загону Республіки Білорусь при перетині державного кордону громадяни України, окрім паспорта і пропуску в прикордонну смугу повинні пред'явити співробітникам прикордонного відомства квитанцію про сплату державного мита за відвідування заповідника (сплата коштів здійснюється громадянами України на території Республіки Білорусь). У разі відсутності зазначеної квитанції громадяни не будуть пропускатись на територію Республіки Білорусь.

Звертаємо вашу увагу,  що перетинати кордон та збирати чорницю, журавлину й гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь можуть місцеві жителі 10 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області в трьох тимчасових місцях пропуску «Познань», «Дроздинь» та «Березове». 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси