Інформація про факти перетинання особою державного кордону може поширюватися лише за її згодою або в передбачених законом випадках

НАЗАД
05 серпня 2015 19:48

На адресу Державної прикордонної служби України надходить багато звернень, як від громадян та певних посадових осіб, так і від різних організацій про нада

На адресу Державної прикордонної служби України надходить багато звернень, як від громадян та певних посадових осіб, так і від різних організацій про надання їм інформації про перетин кордону третіми особами.

Проте в своїй діяльності Державна прикордонна служба України діє виключно в межах чинного законодавства. Зокрема, відповідно до ст. 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Також не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків,  визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Прикордонне відомство повідомляє, що інформація про перетин державного кордону особою стосується її приватного життя, а захист від неналежного поширення забезпечується Конституцією України, Законами України «Про захист персональних даних» та «Про інформацію». Саме тому вона може поширюватися лише за згодою особи.

Крім того, відповідно до п. 10 ст. 20 Закону України «Про Державну  прикордонну службу України» та наказу Адміністрації Держприкордонслужби від 25.06.2007 № 472, зареєстрованого в Міністерстві  юстиції України в прикордонному відомстві функціонує база даних про осіб, які перетнули державний кордон України. Згідно з чинним законодавством інформація з Бази даних надається прикордонним відомством лише на письмову вимогу суду, прокуратури, органів дізнання і слідства.

Також звертаючись на адресу прикордонного відомства щодо надання подібної інформації про третю особу запитувачі часто вказують її посаду та місце роботи. Звертаємо увагу на те, що у Державній прикордонній службі України під час перетинання особою державного кордону України не здійснюється збирання та облік даних стосовно виконання нею у цей час повноважень, в тому числі обіймання посад, пов’язаних зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування. Окремо повідомляємо, що відповідно до ст.12 Закону України «Про прикордонний контроль» відмітка про перетинання державного кордону в паспортних документах громадян України проставляється за їх особистого звернення з метою проставлення такої відмітки    під час перетину державного кордону України.

Ще раз зазначимо, що Державна прикордонна служба України діє виключно в правовому полі та наданих їй повноважень відповідно до діючого законодавства. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси