Головні Прикордонні Уповноважені України та Польщі обговорили обстановку на українсько-польському кордоні та перспективи співпраці

НАЗАД
14 грудня 2012 15:44

4-6 грудня у Варшаві проходила конференція за участю Головних Прикордонних Уповноважених України та Республіки Польща генерала армії України Миколи Литвина та генерала бригади Прикордонної варт

 

4-6 грудня у Варшаві проходила конференція за участю Головних Прикордонних Уповноважених України та Республіки Польща генерала армії України Миколи Литвина та генерала бригади Прикордонної варти Польщі Домініка Трача.

Під час конференції учасники зустрічі обговорили обстановку на українсько-польському кордоні,стан виконання домовленостей, досягнутих під час минулорічної зустрічі у Львові та перспективи співробітництва. Головні прикордонникизауважили, що домовленості були реалізовані на належному рівні та підкреслили, що важливим аспектом співпраці є забезпечення безпеки спільного кордону, обмін досвідом та важливою для охорони спільної ділянки державного кордону інформацією. Учасники зустрічі також відмітили зростання прикордонного руху, зокрема у рамках малого прикордонного руху, та зменшення протиправної діяльності на українсько-польській ділянці кордону.

Микола Литвин та Домінік Трач високо оцінили рівень співпраці у забезпеченні ритмічності пасажиро-транспортного потоку та безпеки «зеленого кордону» під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Взаємне направлення офіцерів у пункти пропуску для повітряного сполучення та до міжнародного та національних координаційних центрів, постійне підтримання зв’язку та обмін інформацією сприяли зміцненню прикордонній безпеці та допомагали місцевому персоналу прикордонних служб в управлінні пасажирськими потоками, перевірці документів, проведенні інтерв’ювання та наданні консультативної допомоги. Також було зауважено, що завдяки вжитим заходам та професіоналізму української та польської прикордонних служб вдалось забезпечити не тільки ритмічність руху в пунктах пропуску, а йуникнути конфліктних ситуаційна кордоні.

Також учасники зустрічі обговорили питання розвитку інфраструктури на спільному кордоні та обмінялись інформацією щодо перспектив відкриття пунктів пропуску «Угринів – Долгобичув» та «Грушів – Будомєж». Одночасно висловили задоволення укладанням Угоди про створення міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Нижанковичі – Мальховичі».

Наприкінці зустрічіпредставники двох країн підписали План розвитку співпраці між Державною прикордонною службою України та Прикордонною вартою Республіки Польща на 2013 рік  та визначили пріоритетні заходи щодо подальших перспектив співпраці.

5 грудня 2012 року в штаб-квартирі Фронтекс відбулася зустріч Голови Держприкодслужби з виконавчим директором Європейської агенції з управління оперативним співробітництвом на зовнішніх кордонах держав – членів ЄС FRONTEX паном ІлккоюЛайтіненим.

У ході зустрічі керівники обговорили результати співпраці за останні роки, з обох сторін підкреслено важливість участі України в спільних операціях на кордоні, участь в проектах спільного аналізу ризиків та підготовки персоналу.

Виконавчий директор Фронтекс підкреслив, що співпраця Європейської Агенції з Україноюпоказує найкращі результати серед усіх держав-партнерів, що не є членами Європейського Союзу.

Крім того, під час зустрічі було наголошено на важливому значенні співпраці в рамках спільної операції «Eurocup 2012».

За результатами зустрічі підписано План співпраці на 2013-2015 роки, що включає такі напрямки як спільні операції, обмін інформацією та аналіз ризиків, підготовка персоналу.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси