Голова Держприкордонслужби та Посол Представництва ЄС в Україні обговорили стан та перспективи співробітництва на найближчий період

НАЗАД
23 листопада 2012 18:15

В Одесі відбулася робоча зустріч Голови Держприкордонслужби України з Послом Представництва ЄС в Україні та Головою Місії ЄС з питань надання прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM).

Сьогодні в Одесі відбулася робоча зустріч Голови Держприкордонслужби України Миколи Литвина з Послом Представництва ЄС в Україні Яном Томбінськім та Головою Місії ЄС з питань надання прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM) Удо Буркхольдером. Під час зустрічі вони обговорили стан та перспективи співробітництва прикордонного відомства з Представництвом ЄС та Місією EUBAM на найближчий період.

Це була перша зустріч пана Яна Томбінського з Головою Держприкордонслужби. Посол подякував за те, що українська влада допомагає Місії EUBAM виконувати свій мандат задля підтримання стабільності на українсько-молдовській ділянці кордону. В свою чергу Удо Буркхольдер наголосив, що між Місією ЄС та прикордонним відомством є спільне розуміння того, як керувати кордоном та давно налагоджена спільна співпраця.

У ході зустрічі Микола Литвин зазначив, що з прийняттям  у 2006  році Концепції розвитку та Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2015 року, прикордонне відомство послідовно розвивається у сфері забезпечення високого рівня прикордонної безпеки та відповідає кращим правоохоронним стандартам. Адже протягом останніх років сформовано законодавче поле діяльності відомства, з 2008 року здійснено перехід від військової до правоохоронної діяльності, створено сучасну інтегровану систему охорони кордону, запроваджено інноваційні підходи до управління ризиками та кримінального аналізу, здійснюється системна робота щодо вдосконалення  прикордонного контролю. Наразі триває технічне переоснащення служби, модернізується прикордонна авіація, оновлюється корабельно-катерний склад.

Активно розвивається міжнародне співробітництво як у двосторонньому, так і багатосторонньому форматі. Завдяки тісної взаємодії з прикордонними відомствами суміжних країн вдається оперативно реагувати на зміни обстановки на кордоні, не допускати конфліктних ситуацій та інцидентів.

Загалом з 2005 до 2012 року спільно з Представництвом ЄС в Україні реалізовано 17 проектів технічної допомоги на загальну суму 41,8 мільйона євро. Були реалізовані проекти з покращення прикордонного та міграційного менеджменту, покращення системи управління людськими ресурсами та підготовки персоналу. Понад 140 представників прикордонного відомства в  навчальних поїздках до країн ЄС ознайомились з кращою європейською практикою та підвищили свій професійний рівень.

Для забезпечення та координації роботи з Місією EUBAM було створено підрозділи міжнародного співробітництва в регіональних управліннях та прикордонних загонах на українсько-молдовському кордоні. На сьогодні створено та діють ряд робочих груп з протидії нелегальній міграції та контрабанди, удосконалення обміну інформацією, діяльності спільних пунктів пропуску, мобільних підрозділів, запровадження спільного патрулювання кордону. Проведено експеримент з удосконалення спільного з молдовськими прикордонниками та митниками контролю в пункті пропуску «Росошани – Бричень» та триває узгодження проекту відповідної міжурядової Угоди. Надано суттєву допомогу у становленні системи аналізу ризиків та підготовки аналітиків, розробленні проектів нормативно-правових актів, зокрема закону України «Про прикордонний контроль», Концепції інтегрованого управління кордонами та Плану заходів з її реалізації. Також Місією надано суттєву допомогу у підготовці та проведенні чемпіонату з футболу ЄВРО-2012, активно реалізуються антикорупційні ініціативи. Загалом співробітництво з Місією ЄС є дієвим та ефективним.

- Ми й надалі будемо завжди відкриті до діалогу та тісного співробітництва, для нас немає закритих тем і ми готові до пошуку нових форм та методів співпраці, – наголосив Голова Держприкордонслужби України Микола Литвин.

Наприкінці зустрічі Посол Представництва ЄС в Україні Ян Томбінській висловив вдячність керівнику прикордонного відомства за запрошення відвідати різні ділянки українського кордону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси