(ВІДЕО) Герої живуть, доки їх пам’ятають!

НАЗАД
09 липня 2023 13:20

Днями на Хмельниччині відбулося символічне погашення марки «Герої України – прикордонники».

На ній увіковічнено вісьмох офіцерів-прикордонників, учасників російсько-українсько війни, які посмертно отримали найвищі державні нагороди України.

Захід відбувся в Старокостянтинівській гімназії №9, де навчався Герой України, перший заступник – начальник штабу 10 мобільного прикордонного загону «ДОЗОР» полковник Юрій Юрчик. Офіцер виконував завдання  на чолі зведеного загону Держприкордонслужби України під Соледаром та в січні цього року загинув від важких поранень, допомагаючи евакуювати з вогневої позиції поранених побратимів.

На заході були присутні сім’я та родичі Героя, вчителі та однокласники, бойові побратими, співслужбовці, а також представники органів місцевого самоврядування, керівники військових частин та правоохоронних органів міста, громадських організацій та місцевого відділення Укрпошти.

На початку зустрічі спогадами про Юрія Юрчика поділилась його перша вчителька Неля КУШПЕР. «Юрій завжди був вмотивованим, відповідальним, вмів сіяти надію та збільшувати віру – роздавати любов всім, хто довкола нього. Таким він і залишиться назавжди в наших серцях!», - зазначила вона.

Виступаючи перед присутніми, заступник ректора Національної академії Держприкордонслужби України полковник Сергій Білявець зазначив, що пам’ятає Юрія ще з перших днів його офіцерської кар’єри. Разом з ним він також проходив службу на Сумщині. «Полковник Юрчик був справжнім Героєм, на прикладі його вчинків навчаються майбутні офіцери-прикордонники, а його командирські рішення вже вивчаються офіцерами, які навчаються на факультеті підготовки керівних кадрів академії», – додав Сергій Білявець.

«Юрій Олександрович очолював контрнаступальні дії на Харківському, Сумському, Чернігівському напрямках, виконував завдання в найпекельнішій точці України – на Бахмутському напрямку, де, на жаль, ворог забрав його життя. Україна втрачає справжніх патріотів, а він був одним з них. Давайте пам’ятати, давайте завжди вшановувати пам’ять наших Героїв», – зазначив у своєму виступі начальник 10 мобільного прикордонного загону полковник Максим Балагура.

«Наше місто виховало надзвичайно багато патріотів, істинних патріотів і серед них Юрій Юрчик. Тому схиляємо голови перед ними та просимо Господа Бога якнайшвидшої перемоги. Вічна пам’ять Герою!», – додав міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук.

Олександр Матвійчук, керівник громадської організації «Громада в дії», учасникам якої належить ідея створення та реалізації даного проєкту, зазначив, що полковник Юрій Юрчик сплатив свій борг Україні сповна і тепер всі ми є в боргу перед ним, перед його рідними та сім’єю, сплатити який можемо тільки максимально наближуючи перемогу, докладаючи до цього усіх зусиль. «Важливою частиною ідеї створення цієї марки було зібрати кошти для продовження справи наших героїв – допомоги війську та наближення перемоги. В різні куточки України вже розійшлися наклади цих марок і таким чином у майбутньому ми зможемо допомогти прикордонникам здійснювати свій святий обов’язок», –додав Олександр.

Після урочистого погашення марки та підписання пам’ятних конвертів присутні змогли оглянути спеціальну експозицію з фотографіями та пам’ятними речами полковника Юрчика – його шкільні зошити, атестати та ін. Також відвідали клас де навчався Юрій Олександрович. А на завершення родина та побратими поклали квіти до могили Героя та після спільної молитви вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглого Захисника України.

Українські Герої житимуть в серцях людей доти, доки їх пам’ятатимуть в нашому суспільстві, доки люди промовлятимуть слова вдячності за їх вчинки, за їх віддані життя. Вічна слава та пам’ять Герою України, прикордоннику, полковнику Юрію Юрчику!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси