(ВІДЕО) Евакуація по мінному полю. Чи легко?

НАЗАД
18 грудня 2023 11:23

Щодня до лав Донецького прикордонного загону приєднуються кращі з кращих. Нещодавно в однострій із захисниками Маріуполя став прикордонник Валерій на псевдо «Псіх». У свої 22 роки хлопець побував у найгарячіших зонах введення активних бойових дій. Валерій бойовий медик і на його рахунку десятки врятованих життів.

Молодий, креативний, з бойовим запалом в очах та неймовірною енергетикою. У цивільному житті хлопець активно займався спортом, захоплювався бойовими мистецтвами, згодом відав своє серце медицині. Закінчив медичний коледж та здобув вищу освіту у сфері психології (чим можна пояснити позивний «Псіх»). На військову службу Валерій потрапив у 2020 році. Спочатку служив на Заході, у Львівському прикордонному загоні. Повномасштабне вторгнення зустрів на північному напрямку. Згодом у складі зведеного загону відправився на Схід.

Там хлопець швидко зібрав команду з таких же відчайдухів і розпочав роботу з порятунку військових на передовій. Планував евакуації, розробляв маршрути та особисто брав активну участь у їх виконанні. Першу свою евакуацію згадує, як найважчу. Каже, спочатку трусилися руки, було моторошно від побаченого, а потім все «пішло по накатаній».

Команда Валерія виконувала завдання різної складності. Серед врятованих був навіть військовий з кульовим пораненням в голову. За 7  місяців на Сході, медична бригада здійснила значну кількість надскладних евакуацій. В тому числі по воді.

–Місце бойових дій було поруч з водоймою. Ми розрахували маршрут, залишилася справа за плавзасобами. Допомогла медійність. Закинули збір і до вечора вже були кошти на човни та мотори, – згадує прикордонник.

Таким чином вдалося врятувати чимало бійців з різних силових структур, котрі воювали на Східному напрямку. За що команду Валерія відзначили колеги з підрозділів ЗСУ. Час від часу військові допомагали й цивільним. У прифронтових селах жили переважно люди пенсійного віку, які постійно потрапляли під обстріли і потребували допомоги.

–Там не має різниці: хто з якого відомства, цивільний чи військовий, там є просто люди, які потребують допомоги, а наше завдання зробити все, щоб зберегти їхні життя, ­– пояснює бойовий медик.

Не залишали хлопці і полеглих побратимів. Так, одного разу довелося здійснювати евакуацію по мінному поллю. Тоді, за словами Валерія, було дійсно страшно. «Сюрпризи» від ворога могли вибухнути в будь-яку мить. Сапери попередили, що медикам з вагою понад 100 кілограмів краще не ризикувати. Хлопці розуміли всю небезпеку, але пропри це вирішили йти.

–Під час руху авто з військовими наїхало на протитанкову міну. Ми знали, що живих там немає, але не мали морального права залишити їх. Коли сказали про вагу, я почав пригадувати свою, тоді вона була трохи за 90 кілограмів. Я зважив всі «за» і «проти», і вирішив: «буде те, що буде», що написано на життєвому шляху, від того не втекти. Хлопці підтримали і ми пішли, – пригадує медик.

Про побратимів Валерій говорить лише з теплотою. Каже на фронті головне – довіра. Кожному зі своєї групи прикордонник міг ввірити найдорожче – життя. Ті ж, своєю чергою, відповідали взаємністю. І без зайвих питань йшли по прокладених Валерієм маршрутах. Після ротації з зони ведення активних бойових дій, молодий прикордонник не став відсиджуватися в тилу. Попри всі небезпеки, він знову рветься на фронт, тому і прийняв рішення приєднатися до бойового загону.

Наразі, в очікуванні чергових бойових завдань, прикордонник готує новачків військової справи. Під час занять в очах майбутніх військовослужбовців шукає «вогники» та бажання допомагати. Каже, що з вмотивованих та «гарячих» і будуть створені нові евакуаційні команди, які неодмінно рятуватимуть життя українських героїв.

Валерій запрошує людей з медичною освітою і без неї приєднатися до лав 1 прикордонного загону, натомість обіцяє кращу практичну підготовку від бойового медика, котрий знає, як діяти в екстремальних умовах і як рятувати людські життя.

–У моїй команді були люди далекі від медицини, серед них крутий артдиректор та медійні персони, всі вони навчилися, стали пліч-о-пліч зі мною і діяли, як один цілісний механізм. Долучайтеся! Зробімо свій вклад у нашу спільну Перемогу!

Хочеш навчитися діяти, як на відео?

Заповнюй анкету за посиланням, обравши пункт «1 прикордонний загін»:

https://anketa-rec.dpsu.gov.ua/

Ознайомся з вимогами до кандидатів:

https://dpsu.gov.ua/ua/Podati-anketu-do-prikordonnih-zagoniv-novovgo-zrazka/  

Обирай службу за мобілізацією або за контрактом.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси