Долаємо бар’єри не лише у просторі, а й у комунікації

НАЗАД
08 листопада 2021 15:55

Прикордонники взяли участь нараді МВС України з питань формування безбар’єрного простору.

Під час заходу заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко разом з уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною презентували «Довідник безбар’єрності» представникам органів системи МВС.

«Створення безперешкодного середовища для всіх груп населення – означає забезпечити рівні можливості кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими громадянами. Сьогодні міністерство рухається комплексним шляхом вирішення проблем інклюзивності. Це інтегрування фізичної, цифрової, соціальної, громадянської та інформаційної безбар’єрності до всіх сфер державної політики. Документ, який сьогодні було представлено, допоможе нам краще комунікувати з українським суспільством», - зазначила під час презентації заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко. 

Нарада проходила комбіновано з онлайн-включенням частини учасників. Серед іншого учасники мали змогу ознайомитися з Довідником безбар’єрності на веб-сайті https://bf.in.ua/. Цей ресурс зручно і наглядно показує що таке безбар’єрність, дає підказки яку термінологію вживати, а від якої варто утриматися. Зокрема, на головній сторінці сайту запропоноване опитування на 7 запитань, серед яких можна знайти відповідь на такі питання:

як правильно називати людину, яка має інвалідність: інвалід чи людина з інвалідністю? 

Як сказати про жінку, яка має темну шкіру: темношкіра чи афроукраїнка?..

Ресурс може бути корисним не лише комунікаційникам та держслужбовцям, які впроваджують безбар’єрність, а й усім громадянам, які прагнуть коректно висловлюватися. Зокрема, перша леді, презентуючи журналістам «Довідник безбар’єрності», закликала їх стати амбасадорами проєкту. https://www.president.gov.ua/news/olena-zelenska-prezentuvala-dovidnik-bezbaryernosti-70829

«Безбар’єрність – це нова норма, рівні можливості для всіх людей і доступність. Один з важливих елементів безбар’єрності – безбар’єрна мова. Це мова, у якій немає слів чи фраз, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей чи груп. Людина – завжди у фокусі», – зазначила тоді Олена Зеленська.

Зауважимо, що формування безбар’єрного простору – це сьогодні один з пріоритетних напрямів діяльності органів державної влади. Цей процес має на меті створити максимально рівні можливості для різних верств населення, зокрема для маломобільних груп. У державних органах для усунення бар’єрів здійснюється адаптація цифрових сервісів, інфраструктурних об’єктів та споруд. Також адаптується комунікація, що має сприяти представникам органів державної влади, чиновникам, керівникам бачити перш за все людину та її потенціал, а не вік, стать, фізичні чи інші особливості.

Нагадаємо, у квітні цього року Уряд схвалив Національну стратегію із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси