Держприкордонслужба України тісно співпрацює з Європейським агентством охорони зовнішніх кордонів країн-членів ЄС (FRONTEX)

НАЗАД
26 квiтня 2016 15:13

Триває спільна та плідна співпраця між Європейським агентством з охорони зовнішніх кордонів країн-членів Європейського Союзу (Frontex) та Державною прикордонною службою України. 

Триває спільна та плідна співпраця між Європейським агентством з охорони зовнішніх кордонів країн-членів Європейського Союзу (Frontex) та Державною прикордонною службою України. Зокрема, на початку року в Варшаві відбулася зустріч Голови Державної прикордонної служби України і Виконавчого Директора Агенції Frontex під час якої було підписано План співробітництва на 2016 – 2018 роки. Також обговорювався стан існуючої співпраці та зауважувалося на можливій зміні напрямів каналів нелегальної міграції і зростанням навантаження саме на українську ділянку кордону ЄС.

Також в рамках співпраці українські прикордонники активно беруть участь в операціях, які проводяться під егідою Європейського агентства FRONTEX. Так, нещодавно з метою посилення оперативного співробітництва між країнами - членами ЄС розпочалися спільні операції сектору повітряного кордону до яких долучилися співробітники Держприкордонслужби України. Під час однієї з них зосереджуватиметься увага на уразливості прикордонного контролю в повітряних пунктах пропуску в державах-членах ЄС (країнах Шенгенської угоди) та підвищенні можливостей прикордонників з виявлення та вчасного реагування на порушення, вчинені пасажирами. Метою іншої операції є запровадження скоординованої оперативної діяльності на зовнішніх кордонах ЄС (Західні Балкани та південно-східні регіони) у сфері контролю потоків нелегальних мігрантів на територію країн-членів ЄС та протидія транскордонній злочинності.

Відмітимо, що у минулому році основні напрямки співробітництва прикордонного відомства України та FRONTEX були досить результативними. Зокрема, експертами Держприкордонслужби, в межах компетенції, погоджено з Європейським агентством механізми обміну інформацією у сфері аналізу ризиків та терміновими повідомленнями даних обстановки, запроваджено спільний проект аналізу ризиків «Східні кордони». Неодноразово співробітники Держприкордонслужби брали участь і у спільних операціях на території держав ЄС, а європейські експерти – у щорічній спільній операції на території України. Останню було розгорнуто на українсько-молдовській ділянці державного кордону в пункті пропуску «Кучурган». Крім того у ході підготовки персоналу під загальною координацією FRONTEX представники Держприкордонслужби взяли участь у 22 заходах, а в рамках Проекту розбудови потенціалу інтегрованого управління кордонами Східне партнерство прикордонники України долучалися до національних та регіональних тренінгів і курсів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси