Держприкордонслужба України активно співпрацює у питаннях нерозповсюдження зброї масового ураження через державний кордон

НАЗАД
09 вересня 2013 14:18

Сьогодні у місті Одеса відбулись урочисті заходи з нагоди завершення програми  міжнародної технічної допомоги «Посилення прикордонного менеджменту на державному кордоні України»

Сьогодні у місті Одеса відбулись урочисті заходи з нагоди завершення програми  міжнародної технічної допомоги «Посилення прикордонного менеджменту на державному кордоні України», що фінансується за участі Агентства зменшення загроз Міністерства Оборони США. У заходах взяли участь директор Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби України Олександр Мельников, Посол США в Україні Джон Теффт, заступник директора Департаменту міжнародної безпеки та роззброєння Міністерства закордонних справ України Ігор Кизим, начальник управління побудови партнерства Департаменту підтримки операцій Агенції зменшення загроз Міністерства Оборони США Дон Браун, Віце-президент підрозділу підтримки ключових програм компанії «Рейтеон» Пол Мюллер, представники Міністерства доходів і зборів України та інші гості.

Метою даної програми, яка була започаткована в Україні  у 2004 році, є надання допомоги у виявленні та припиненні спроб незаконного переміщення зброї масового знищення через державний кордон України. З дня започаткування дана програма вже реалізовувалась на українсько-молдовській, морській (на Чорному та Азовському морях), українсько-російській, українсько-білоруській, українсько-польській ділянках державного кордону. 

Загалом протягом 2004-2013 років підрозділами охорони кордону Держприкордонслужби отримано сучасні прилади радіаційного контролю, технічні засоби охорони кордону, автомобільну техніку, засоби спостереження та зв’язку. Вартість отриманого обладнання склала близько 34 мільйонів доларів США.

Окрім того, спеціальні курси з оглядової роботи по виявленню зброї масового знищення та іонізуючого випромінювання пройшли інспектори Держприкордонслужби. Всього проведено 281 курс, у ході яких підготовлено близько 7,5 тисяч спеціалістів.

«Я впевнений, що отримана нами техніка та знання, надійно запобігатимуть та  протидіятимуть сучасним загрозам та викликам у сфері прикордонної безпеки, а також служитимуть інтересам захисту державного кордону України», – сказав Олександр Мельников.          

У свою чергу Посол США в Україні пан Теффт подякував прикордонникам за плідну та ефективну роботу з реалізації програми запобігання розповсюдженню зброї масового знищення в Україні.                     Наприкінці заходу усі учасники та гості мали змогу ознайомитись з технічними засобами, які використовуються прикордонниками  в охороні державного кордону, екіпіруванням відділу спеціальних дій на воді та  відвідати кораблі і  катери Морської охорони.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси