Держприкордонслужба у взаємодії з СБУ та Миколаївською митницею ДФС перервали канал транзиту контрабандних сигарет територією України

НАЗАД
23 квiтня 2015 15:07

Організатори незаконного переміщення через державний кордон товарів та вантажів постійно вишукують все нові шляхи для здійснення своїх протиправних дій. З

Організатори незаконного переміщення через державний кордон товарів та вантажів постійно вишукують все нові шляхи для здійснення своїх протиправних дій. Заради наживи вони використовують будь-які засоби – товари не тільки переміщують автомобільним чи морським транспортом, до цього залучають авіацію або використовують підземні комунікації, застосовують складні схеми, начебто, законного перевезення. Проте українські правоохоронці протидіють всім проявам такої незаконної діяльності.

Наприкінці минулого року Президент України окреслив досить чіткі завдання всім правоохоронним відомствам, щодо кардинального посилення боротьби з контрабандою та економічною злочинністю, в тому числі на каналах міжнародного сполучення. Як результат, співробітники Держприкордонслужби, Миколаївської митниці ДФС та Служби безпеки України на основі оперативних даних та спільного кримінального аналізу виявили нові протиправні схеми та перекрили напрямки організованої протиправної діяльності з переміщення тютюнових виробів, які б дозволили зловмисникам отримувати надприбутки.

Канал незаконного ввезення тютюнових виробів проходив через морські порти з використанням схеми фіктивного транзиту через територію Росії, Грузії і Туреччини на офшорні компанії. Механізм полягав у зміні маршруту руху судна, яке з вантажем сигарет слідувало з Грузії до Туреччини. Відключивши автоматичну ідентифікаційну систему (АІС) судно відхилялося від заданого курсу з метою заходу в український порт та контрабандного вивантаження товару. Після повернення на заданий курс АІС знову включалась.

Так, наприкінці лютого підрозділи Держприкордонслужби, Миколаївської митниці ДФС та Служби безпеки України в Миколаївському морському торгівельному порту виявили судно «Dana-1» (прапор Молдови) з вантажем майже 408 тонн тютюнових виробів, які знаходилися в 22 контейнерах. Спільна міжвідомча група, до якої також увійшли представники митниці та інших контрольних служб, встановила, що контейнери з цигарками ще в жовтні 2014 були оформлені транзитом з Білорусі через Росію і Грузію на Туреччину.

З метою запобігання застосування схеми «перерваного транзиту» даний вантаж правоохоронці взяли під контроль та провели поглиблений догляд контейнерів. Не маючи змоги реалізувати протиправну схему власниками вантажу було подано заявку щодо оформлення товару на митний ліцензійний склад для подальшого розмитнення або визначення режиму ввозу. Саме ж судно з порожніми контейнерами вибуло до Туреччини.

Однак потяг до наживи не зупинив правопорушників. Вже на початку березня теплохід «Dana-1» вийшов з порту Поті (Грузія) на Миколаїв та став на рейд в районі Тендерівської коси. Правоохоронці розуміли, що порушники намагаються здійснити ще одну спробу незаконного ввезення сигарет на територію України з використанням корупційних схем. За оперативною інформацією на судні знаходилося 17 контейнерів з тютюновими виробами, які планувалося перевантажити на інші плавзасоби.

У зв’язку з цим, Держприкордонслужба ініціювала огляд даного судна прямо в морі, на якірній стоянці. До речі, капітан судна пояснював свою стоянку, начебто, несправністю двигуна. У результаті огляду, інформація щодо наявності 17 контейнерів з сигаретами на борту підтвердилася.

Згодом, розуміючи, що схема викрита, а корабель перебуває під постійним контролем Морської охорони Держприкордонслужби, власником було прийнято рішення про повернення судна до Туреччини.

Водночас сигарети з 22 контейнерів, які були розвантажені в Миколаївському порту та направлені до митного ліцензійного складу, власник був вимушений повернути назад в Білорусь. Реекспорт вантажу розпочався через пункт пропуску «Доманове», що в Волинській області. Наразі після «довгого круїзу» з України вже вивезено два контейнери з білоруськими сигаретами.

Таким чином, у результаті спільних заходів Держприкордонслужби, Миколаївської митниці ДФС та Служби безпеки України вдалося викрити та перервати складний канал переміщення сигарет до країн Євросоюзу через територію України. Зловмисники намагалися перемістити понад 13 млн. 250 тис. пачок цигарок, що за найнижчими гуртовими цінами чорного ринку коштує близько 6 млн. доларів. 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси