Держприкордонслужба продовжує системне реформування відповідно до визначених Президентом України завдань

НАЗАД
25 листопада 2015 14:32

Держприкордонслужба України продовжує подальші кроки по реформуванню та розвитку відомства у відповідності до визначених Президентом України завдань. Акти

Держприкордонслужба України продовжує подальші кроки по реформуванню та розвитку відомства у відповідності до визначених Президентом України завдань. Активні кроки в цьому напрямку розпочалися наприкінці минулого року.

Основні напрямки розвитку реалізовуються шляхом зміни психології управління, організаційної структури Держприкордонслужби, знищення корупційних проявів серед персоналу, удосконалення системи підготовки і модернізації системи охорони державного кордону.

При цьому реформування Держприкордонслужби відбувається скоординовано в єдиній системі з іншими правоохоронними органами.

Зокрема, Адміністрацією Держприкордонслужби розроблено ряд стратегічних документів направлених на реформування і розвиток відомства на близьку і середню перспективу. Серед них, Стратегія розвитку Державної прикордонної служби України та Концепція інтегрованого управління кордонами, План інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону, територій, прилеглих до районів проведення АТО та АР Крим і План першочергових заходів з облаштування державного кордону вздовж берегової лінії та забезпечення охорони територіального моря України в межах Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також Концепція Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція кордону» на період до 2020 року. Усі документи вже затверджені Кабінетом Міністрів України.

Крім того, прикордонним відомством проведено комплекс необхідних заходів, направлених на удосконалення організаційної структури, як органів управлінь центрального і регіонального рівнів, так і органів охорони державного кордону та навчальних закладів.

Реалізуючи визначене Законом України збільшення чисельності Держприкордонслужби, додатково сформовано прикордонний загін в Краматорську та 3 окремі прикордонні комендатури швидкого реагування. Триває робота по розгортанню й інших прикордонних підрозділів.

Поряд з цим основна увага керівництва Держприкордонслужби приділяється протидії протиправній діяльності серед персоналу відомства. Впродовж року за послаблення управлінського контролю звільнено з посад та відсторонено від виконання обов’язків низку керівників органів охорони кордону та посадових осіб регіональних управлінь.

Варто відмітити, що на виконання Закону України «Про очищення влади», боротьби з корупцією та в результаті організаційно-штатних змін оновлено 67% керівників структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби, регіональних управлінь та органів охорони кордону.

Окремим завданням для відомства є реформування системи підготовки персоналу. Вона, переважно, здійснюватиметься на базі відомчих навчальних закладів та має за мету цільову переорієнтацію на військову складову.

Крім того, в рамках реформування правоохоронної системи з 1 серпня на базі підрозділів Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» під гаслом «Служити, захищати, допомагати» стартував пілотний проект «Нове обличчя кордону». Нині військовослужбовці вже приступили до несення служби в аеропортах «Жуляни» та «Гостомель». Вже найближчим часом досвід підготовки персоналу в рамках пілотного проекту буде поширено й на інші органи охорони кордону відомства. Метою даного реформування є підвищення рівня довіри суспільства до Держприкордонслужби, створення максимально комфортних умов для законослухняних громадян, які перетинають державний кордон України, та підготовка прикордонника нової формації.

Активно відбувається і розвиток прикордонної співпраці з державами – членами ЄС та Молдовою. Зокрема, затверджено План з організації спільної оперативної охорони кордону. Активно впроваджується спільний прикордонний контроль та спільне патрулювання. Також у рамках підготовки до запровадження ЄС безвізового режиму для України впроваджено забезпечення пунктів пропуску засобами біометричного контролю, доступ до баз даних Інтерполу та запровадження інших інновацій прикордонного контролю.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси